Förre Tre Kronor-spelaren: Känner viss stolthet

HOCKEY

Den Tre Kronor-meriterade centern Johan ”Bagarn” Andersson hjälpte till efter det misstänkta terrordådet i Stockholm.

I sitt nuvarande yrke som polis ledde han folk bort från attentatsplatsen.

– En viss stolthet känner jag över att ha varit del av det här, säger Andersson till Sundsvalls Tidning.

Foto: TT
Johan ”Bagarn” Andersson var i tjänst under det misstänkta terrordådet i Stockholm.

Efter det förmodade terrordådet i centrala Stockholm slöt allmänheten upp för att stötta de skadade och chockade. Hundratals poliser involverades i arbetet, varav en har en historia som elitspelare i ishockey.

Johan ”Bagarn” Andersson hade spelat 416 SHL-matcher och tagit ett VM-brons när han drabbades av en blodpropp i lungan och avslutade karriären 2014.

32-åringen gör sin aspiranttjänstgöring i Stockholm och berättar för Sundsvalls tidning att han kallades till platsen under fredag eftermiddag.

”En liten del av helheten”

– Det var bara att försöka hjälpa till med det man kunde. Min huvuduppgift var att få undan folk från platsen, att få ut människor ur stan. Vi var inte först på plats utan kom lite i efterhand när det stora jobbet redan var gjort. Jag var bara en liten del av helheten, säger han till tidningen.

Som polis kunde han gå in i yrkesrollen och hålla känslorna borta. Men hemkommen från sin korta poliskarriärs värsta dag bearbetade Johan Andersson vad han hade upplevt.

– När man väl jobbar tänker man bara på sin arbetsuppgift. Jag jobbade till halv tre på natten och somnade rätt fort när jag kom hem. Men när man vaknade i dag kom det mer känslor. Då förstod man vad som hade hänt på ett annat sätt, säger han till Sundsvalls tidning och förtydligar:

”Fantastiskt att se gemenskapen”

– Jag hade ingen jätteuppgift, men att få vara med om den här gemenskapen som blev mellan sjukvårdare, ambulans, polis och vanliga medborgare. Det var fantastiskt att se. Man har läst om liknande saker i andra städer men det var samma sak i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM