Gör comeback – 76 år gammal

Skickades ut i kylan 2010 – nu gör Lars-Gunnar Jansson comeback under hockey-VM

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
L-G Jansson.
HOCKEY

Han kickades ut i kylan efter Vancouver-OS 2010.

Men till VM i vår är Lars-Gunnar Jansson, 76, tillbaka som Radiosportens hockeyexpert:

– Revansch vet jag inte, mer att jag känner en stor glädje. Jag blev verkligen jätteglad när jag fick förfrågan, säger den populäre och folkkäre hockeyprofilen.

Lars-Gunnar ”LG” Jansson är en av svensk ishockeys allra största profiler och experter. Han gjorde sitt första VM som expert redan 1986 i Moskva, då ordinarie experten Leif Boork blev sjuk inför finalspelet.

1991 gjorde LG Jansson sitt första VM som ordinarie expert och hade den rollen fram till 2010.

På meritlistan finns bland annat ett 20-tal VM-turneringar, sex OS-turneringar och några World Cup.

Men efter OS-turneringen i Vancouver 2010 fick LG Jansson besked om att han inte fick köra vidare med internationell hockey.

Ett beslut som han än i dag tycker var märkligt. 

– Det fanns en redaktionschef som fick för sig att det skulle förändras. Att ha en som körde internationellt och en annan som körde nationellt och då åkte jag ut. Jag har hela tiden sagt att det är bättre med två experter som kör både internationellt och nationellt och det står jag fast vid.

Charles Berglund kan inte göra VM

Sedan dess har Magnus Arvedson, Jörgen Jönsson och nu senaste Charles Berglund haft uppdraget som Radiosportens experter under internationella mästerskap.

Till vårens VM, som avgörs i Köln och Paris, är Charles Berglund upptagen med privata angelägenheter och kan därför inte åka.

Det löser Radiosporten genom att ta in två nygamla namn. Dels LG Jansson, dels Växjös assisterande tränare Jörgen Jönsson.

Tanken är att Jansson ska ta den första VM-veckan medan Jönsson ansluter till den avslutande veckan, då SM-slutspelet och utvärderingen med Växjö är klart.

– Radiosporten har gett mig fem eller sex matcher. Sedan är det tänkt att Jörgen ska träda in, säger LG-Jansson.

Har du varit helt inställd på att det var slut efter Vancouver-OS?

– Ja, jag fick ju det beskedet då, så självklart trodde jag att jag hade gjort mitt internationellt. Men jag måste säga att det är strongt av Radiosporten, de skiter i vad det står i prästbetyget. Levererar man får man vara med.

Tränar Hockeyettan-laget Nacka

Trots att LG Jansson har nått långt över den ordinarie pensionsåldern jobbar han med ishockey i stort sett dygnet runt.

När Sportbladet når honom sitter han och läser på inför kvällens kvartsfinal i Gavlerinken mellan Brynäs och Linköping.

Utöver uppdraget som Radiosportens expert på nationell ishockey, som han delar med Kristofer Ottosson, är han också tränare för Nacka i Hockeyettan.

– Båda uppdragen betyder att jag måste vara väldigt påläst och det tycker jag bara är kul. Det håller mig fräsch i ”roten”, säger LG.

Under VM återförenas han också med Radiosportens kommentator, den 30 år yngre Magnus Wahlman. De två har genom åren blivit ett populärt radarpar i etern.

– Att få jobba internationellt igen med Magnus ser jag verkligen fram mot. Han är en så jäkla duktig referent. Det skiljer några år mellan oss, men vi funkar så jäkla fint ihop, säger Jansson.

ARTIKELN HANDLAR OM