SHL-slutspelet 2017

Petter Rönnqvist om smärtan: Vad är det här för något?

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

 Petter Rönnqvist.
Petter Rönnqvist.

HOCKEY

Han är den folkkäre och omtyckte experten under SM-slutspelet.

Samtidigt brottas Petter Rönnqvist med stora smärtor och har tvingats äta åtta starka värktabletter om dagen för att stå ut.

– Det har bara blivit värre och värre. Häromdagen kände jag ”nu åker jag in till akuten så får de ge mig något så jag bara somnar in”, säger C More-experten.

SM-slutspelet är i full gång och det betyder högtryck för rättighetsinnehavaren C More. Det är matcher varje dag och oerhört mycket jobb för bolagets personal. 

Däribland experten, och tidigare SHL-målvakten, Petter Rönnqvist, 44.

Vad inte många känner till är att Rönnqvist under hela slutspelet har lidit av oerhörda smärtor i både knän och axlar. 

– Jag började känna i knäna i början av februari. Jag har ett slitet knä sedan tidigare och trodde först att det var något med det, men nu gjorde det ovanligt ont och sedan gick värken även upp i axlarna. Därefter har det bara förvärrats. Det har varit rejält inflammerat utan att någon kunnat säga var det kommer ifrån, berättar Rönnqvist.

Äter morfintabletter mot smärtan

Under snart två månader har Rönnqvist tvingats äta den morfinbaserade värktabletten Citodon för att över huvud taget kunna vara på benen.

– Senaste månaden har jag ätit full dos, åtta tabletter, så magen börjar säga ifrån nu kan man säga.

Även i helgen var Rönnqvist expert i två semifinalmatcher. Först i Gävle i lördags och i går söndag var han i Jönköping. 

Samtidigt har smärtan bara accelererat och förvärrats.  

– Senaste dagarna har jag bara känt att ”nu orkar jag inte mer, jag åker till akuten och lägger in mig”. De får ge mig något så att jag somnar in, för jag kan inte ha så här ont. 

Samtidigt betonar Rönnqvist att han inte berättar om det här för att någon ska tycka synd om honom:

– Nej, och därför var jag lite tveksam att berätta. Allting med mig känns så irrelevant efter det som hände i Stockholm i fredags och det tragiska som hände med Markus Olsson under helgen.

”Det har tärt på psyket”

Att han, trots smärtan, ändå fortsätter att jobba är helt och hållet hans eget beslut. 

– Ja, det är helt egoistiskt. Jag älskar hockey och att få jobba med det har fått mig att tänka på något annat under tiden jag har haft ont. Jag hade nog blivit knäpp om jag bara hade suttit hemma och haft så här ont. Men frugan håller på att blir galen på mig, och nära och kära tycker nog man är dumdristig. Frugan har fått hjälpa mig att sätta på strumpor och knyta skor de dagar jag har haft för ont, men ändå ska åka och jobba, säger Rönnqvist.

Trots smärtan är det en annan sak som har gnagt hårdare:

– Jobbigast är det mentala. Vad är det här för något? Det har tärt hårdast på psyket.

Två tidigare läkarbesök hos en allmänläkare gav inte något riktigt svar på var smärtan kom ifrån. Man har bland annat misstänkt borelia och olika infektioner utan att kunna slå fast något. 

Av en slump fick Petter Rönnqvist i dag måndag en återbudstid hos Center för reumatologi på Sabbatsbergs sjukhus. Han har precis kommit därifrån när Sportbladet pratar med honom.

Hyllar sina kollegor på C More

– De konstaterade att jag har kraftiga inflammationer och fullt med vätska i knä och axlar. De kunde inte fastställa diagnosen, men anar början på ledgångsreumatism. De ska återkomma så fort de får svar på proverna från vätskan i knäet.

Dessutom fick han kortison sprutat i både knän och axlar samt kortisontabletter att äta.

– Även om det inte har hunnit få någon effekt än känns det här som ett stort steg i rätt riktning, säger Petter Rönnqvist.

Rönnqvist bredvid Lena Sundqvist.

Samtidigt passar han på att hylla kollegorna och hela gänget runt C More-produktionen:

– Alla har verkligen ställt upp, jag har känt mig som ett litet barn. Lena (Sundqvist) hämtar kaffe, Tommy (Åström) kör bilen och Lasse (Granqvist) öppnar dörren. Sedan har du Sanny och Wikegård också, det är verkligen ett riktigt skönt gäng. Det gör det lättare och jag får tankarna på något annat.

Minst två veckor återstår av slutspelet och Rönnqvist är fast besluten att fullfölja fram till den sista matchen:

– Ja, det gör jag. Jag är för envis, eller dumdristig haha, för att ge mig.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL-slutspelet 2017

LÄS VIDARE

Leifby sätter plus på CMores hockeyprofiler

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL-slutspelet 2017

Petter Rönnqvist

C More

SHL Svenska hockeyligan