Svaret: Därför blev 20 hockeyspelare sjuka

Haparandas Jesper Juntti (i orange) är en av de som blev sjuka.
HOCKEY

Över 20 spelare fick andningssvårigheter efter en ishockeymatch i Överkalix i helgen.

Nu skriver NSD att ismaskinen verkar ligga bakom sjukstugan.

–  Vi har konstaterat att det med mycket stor sannolikhet är ismaskinen som felat, säger Roland Lång, hockeysektionens ordförande i Överkalix till tidningen.

Efter matchen fick flera spelare uppsöka vård, däribland Emil Sikström, som berättade om problemen som uppstod för Aftonbladet igår.

– Han jag samåkte med beskrev samma känsla. Då undersökte vi om det var fler och märkte att många hade åkt till sjukhuset, så vi åkte till vårdcentralen, sa Sikström då.

”Trodde han skojade”

Nu verkar mysteriet vara löst. Under förmiddagen skrev NSD att ismaskinen högst troligt ligger bakom den dåliga luft som uppstod i ishallen, något som hockeysektionens ordförande Roland Lång bekräftade för tidningen.

– Efter samtal med en läkare på giftcentralen i Stockholm, om symptom och dylikt, finns det inte mycket annat som kan stämma, säger han.

Även ismaskinsföraren har nu uttalat sig till samma tidning och han är förvånad över det inträffade.

– I en av pauserna frågade en spelare om maskinen gick på gasol. Men något mer var det inte förrän i slutet av matchen. Då kom en av spelarna och sa att halva laget hade svårt att andas. Men jag trodde att han skojade. Vi är väl den enda föreningen i landet som har en gasoldriven ismaskin i hallen. Så jag trodde att han ville skämta om det, berättar föraren.

Stänger hallen

I och med att problem ser ut att vara identifierade kommer åtgärder att vidtas. Ismaskinen kommer att bytas och Skogshallen, som hallen heter, kommer att stängas tills dess att man genomfört en ordentlig genomgång.

– Men vår förhoppning är att vi ska kunna öppna ishallen i morgon (läs: onsdag) igen, säger Roland Lång.

ARTIKELN HANDLAR OM