NHL

”Farsan har upplyst mig om att stora saker hände där”

John Klingberg inför Winter Classic: Minns ingenting

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

DALLAS. Årets version av NHL:s friluftsshow Winter Classic avgörs på helig svensk idrottsmark.

Det var ju på Cotton Bowl i Dallas Kennet Andersson och de andra bronshjältarna från fotbolls-VM 1994 vann den magiska åttondelen mot Saudiarabien – och 25 år senare ska ytterligare en bunt blågula stjärnor försöka upprepa succén.

– Jag var två år då så jag minns ingenting av det, men farsan har upplyst mig om att stora saker hände på den här arenan, säger Dallas-backen John Klingberg med ett förtjusande tandlöst flin.

Det var 3 juli 1994 Sveriges magiska bronslag gick upp i den oförglömliga åttondelsfinalen mot Saudiarabien på Cotton Bowl precis utanför centrala Dallas.

Kennet Andersson gjorde två mål och hans radarpartner Martin Dahlin ett – och det räckte för att en hel nation försatt i euforisk trans skulle få se sina hjältar kvalificera sig för en ännu mer klassisk kvartsfinal mot Rumänien i Kalifornien en knapp vecka senare.

Nu, drygt 25 år senare, ska ytterligare gäng svenska idrottsstjärnor – för första gången sedan dess – framträda på samma jättearena.

Fast med skridskor på fötterna. 

– Ja, vi måste ju vara de första svenskarna som spelar en match här sedan dess. Det är svårt att tänka sig något annat, säger Nashville-stjärnan Filip Forsberg när vi träffar honom efter nyårsaftonens träningspass på den provisoriska rinken mitt på planen där Tomas Brolin & co utförde sina konster.

Inte för att den 25-årige leksingen har några egna minnen av den mytomspunna ”När vi gräver guld i USA”-sommaren.

– Nej, jag föddes några månader för sent, he he. Men man har ju hört om vad som hände. Så det ska ändå bli stort.

”Då börjar jag ändå bli så gammal...”

John Klingberg, som har Cotton Bowl som tillfällig hemmaarena under nyårsdagen, är även han för ung för att komma ihåg ”Knetens” och Dahlins show.

– Ja, jag var bara två år gammal. Men farsan har varit noga med att upplysa mig om att stora saker händer på den här arenan, säger han och fyrar av det bästa, tandlösa hockeyflinet någonsin.

De övriga blågula ynglingarna som deltar i nyårsdagens stora drama – Mattias Janmark, Viktor Arvidsson, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm – har överhuvudtaget ingen aning om att de beträder marken där den svenska versionen av ”skotten i Dallas” avfyrades.

– Och då börjar jag ändå bli så gammal, kluckar Järnkrok.

Sålunda vet de inte heller hur lyckliga de ska vara för att de slipper spela under samma väderleksförhållanden som 94-landslaget.

”Ganska perfekta förhållanden”

Vintrarna i Texas är för all del milda, men VÄRMEN – som man kan höra Albert Svanberg flämta om i SVT:s legendariska krönika om den där sommaren– plågar inte livet ur någon den här tiden på året.

– Nej, det verkar ju som att vi kommer få ganska perfekta förhållanden med moln och tolv tretton grader, konstaterar Klingberg.

Nu gäller det bara att visa hur bra svenskar brukar vara på Cotton Bowl…

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vykortshockey är NHL:s nya koncept

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Ishockey

John Klingberg

Dallas Stars

Nashville Predators