Slutspelet är här – eSHL går in i avgörande fas

Gallringen i eSHL har påbörjats, tolv lag har redan blivit åtta.

Av dessa åtta kvartsfinalister ger sig fyra i kamp med varandra redan på måndag; serievinnaren Linköping tar emot HV71 medan trean Färjestad ställs mot sexan Växjö.

Båda slutspelsserierna genomförs i bäst av fem matcher och spelas i sin helhet på måndagskvällen.

eSHL-slutspelet står för dörren – Sportbladet ger dig allt du behöver veta inför de första två kvartsfinalerna av turneringen:

Innan vi går igenom måndagens två stekheta slutspelsmöten är det värt att ta en titt på hur grundserien slutade. Nedan återfinns vilka lag som placerade sig på plats 1-8 och därmed fortfarande har chans på att nå finalspelet på Inferno Online i Stockholm, 28-29 februari.

1. Linköping HC
2. Malmö Redhawks
3. Färjestad BK
4. Leksands IF
5. Luleå Hockey
6. Växjö Lakers HC
7. Djurgården Hockey
8. HV71

Linköping HC – HV71 (19.00, Sportbladet) 

Det allra mesta under måndagskvällen talar för Linköping HC (1) som i Sportbladets eSHL-studio ger sig i kast med HV71 (8). LHC tog sig igenom grundserien på ett föredömligt sätt och tappade endast poäng vid ett tillfälle av 22 möjliga – en sällan skådad dominans inom den virtuella hockeyvärlden. HV71 tog sig å sin sida till slutspel i den elfte och sista grundserieomgången av eSHL och ställs inför en kort uppladdningsperiod till denna David mot Goliat-serie. 

Linköping förväntas ställa upp med sin fruktade förstasexa, där svenskarna Casper ”ICappeI” Lundgren (målvakt) och Joel ”jtorro-_-” Tourunen (vänsterback) får sällskap av finska Aleksi ”loimmu” Loimuvirta (högerback), Paul ”PleeMaker” Arontie (vänsterforward), Joonas ”Patzlaf” Paatiala (center) och Erik ”I_Eki_I” Tammenpää (högerforward). Ovan nämnda forwards slutade fyra, femma och sjua i den totala poängligan – en tuff utmaning för HV71 som visserligen utgår ifrån ett tätt lagförsvar beläget nära egen målbur. 

För HV71 handlar det mesta om Daniel ”demski13” Gadd, lagkapten och center, som gjorde mest mål (18), assist (28) och poäng (46) för klubben. Han flankeras av Tobias ”Kautto_” Kautto, samt antingen Jonathan ”l-WeLeX-l” Gunnarsson eller Robin ”RaddoXz21” Sehlstedt. På backen återfinns Dennis ”D3NK4N95” Stendal och Andreas ”mayX-swe” Åberg. I mål står Christoffer ”coffelainen” Ericsson.

En matchbild där Linköping har ett kraftigt övertag i puckinnehav, skapar chansar och trycker på för glatta livet är att vänta – samtidigt som HV71 förväntas fokusera på försvar, kontringar och styrningsskott.

Notera att hela slutspelsserien, bäst av fem, sänds av Sportbladet under måndagskvällen med start 19.00.

Färjestad BK – Växjö Lakers (19.30, NHLGamer)

Färjestad ledde länge serien men tvingades släppa Linköping och Malmö förbi sig på sluttampen. I laget finns backarnas poängligavinnare Kristian-Mikael ”Nassustelija” Katajisto och fruktade anfallskedjan Mattias ”Tacterz” Hjelm, Christoffer ”l-Maise-l” Berntsson och Robin ”Rubituss” Söderqvist. 

På andra sidan isen återfinns Växjö Lakers, ett av ligans frejdigaste och kontringsstarkaste lag. Lakers laguppställning i slutspelet är svårare att förutspå då man använt sig av hela tio spelare den här säsongen, men klart är att lagets poängkung Sebastian ”eBasstian” Nagel och burväktaren Joona ”Hullued” Saarinen blir viktiga om man ska han en chans att rå på FBK.

En av Färjestads styrkor är när dess backar fyller på i anfallen och skapar en andra våg som kan vara svår att markera för motståndaren. Samtidigt spelar den taktiken något i Växjös händer då de är ett lag som gillar att försvara och lura i vassen, för att sedan blixtsnabbt ställa om och anfalla på kontring. Skulle Färjestads backar hamna för djupt i anfallszon kan hål rivas upp i försvaret – hål Lakers forwards visat sig skickliga på att utnyttja.

Lagen avslutade grundserien med snarlika resultat; Färjestad 5-4-1 sina sista tio matcher, Växjö 6-4-0 under samma period. En vis och genomtänkt gissning hade sett Färjestad gå vidare från denna serie, men samtidigt är Växjö precis den typen av lag som trivs som ”underdog” och kan skrälla sig vidare. 

Upplagt för dramatik i denna rafflande slutspelsserie. 

Notera att hela serien, bäst av fem, sänds av NHLGamer under måndagskvällen med start 19.30.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN