Damkronorna föll i första matchen – 2000-talisterna övertygade

I Damkronornas första match efter den långa bojkotten visade 2000-talisterna framfötterna. 18, 19 och 20 år – så gamla, eller unga, var spelarna som noterades i målprotokollet i 2–3-förlusten mot Tyskland.

– De gjorde en riktigt bra match, säger förbundskapten Ylva Martinsen till Sportbladet.

Förbundskapten Ylva Martinsen och Damkronorna är i gång igen efter den nästan tre månaders långa och omtalade bojkotten. I säsongens första 4-nationsturnering i tyska Füssen ställdes Sverige direkt på prov mot värdnationen själv.

– Vi visste att Tyskland skulle spela ganska kompakt, att de har ett bra powerplay och att vi var tvungna att jobba stort i offensiv zon för att få tryck på dem, säger förbundskapten Ylva Martinsen.

Tyskland slutade på en sjundeplats i VM i fjol då Damkronorna samtidigt flyttades ned till B-VM för första gången i historien. Men trots degraderingen får man väl i dag ändå säga att det svenska landslagets framtid ser ljus ut.

”Visade att hon kan göra skillnad”

2000-talisterna Sofie Lundin, Maja Nylén-Persson och Josefin Bouveng låg bakom Damkronornas båda mål i 2–3 förlusten. Icke att förglömma 31-åriga och erfarna Sofia Engström som spelade fram till ledningsmålet. Nylén-Persson, som vanligt, med ett backskott från blålinjen.

Debutanten Bouveng fick även hon med sig en poäng när hon sköt pucken mot mål som sedan styrdes in av Lundin.

– Hon visade att hon definitivt kan göra en skillnad. Det ska bli jättespännande att se hennes utveckling, säger Martinsen.

Trots förlusten är förbundskaptenen nöjd med lagets insats.

– Det känns konstigt att säga att man är det bättre laget när man förlorar. Men vi hade ett spelövertag och skapade målchanser, tillräckligt många egentligen för att vinna. Det var vår första match för säsongen, en bra start även om resultatet inte blev som vi önskat, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!