Mika: ”Kan inte ge Irma tillräcklig cred vad hon gör för mig”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

När det är speluppehåll i NHL är Mika Zibanejad hemma i Stockholm för sitt engagemang i ungdomsidrotten.

För Sportbladet berättar han öppenhjärtigt om den senaste tidens händelser.

Om situationen för nära vännen Lias Andersson.

Om vad den nya kärleken Irma Helin betyder för honom.

Om valet att åka på dansbandskryssning på en Finlandsfärja under ledigheten.

– Det har varit tufft för Lias, det är jobbigt att se en kompis gå igenom det, säger den 26-årige centern.

Det har varit det traditionsenliga korta matchuppehållet i NHL på grund av all star-matchen.

Mika Zibanejad valde att åka hem till Stockholm bland annat för sitt engagemang i sportscampen Sports Heart.

Det är Sveriges största veckoläger för ungdomar, där också barn i utanförskap på grund av bland annat sjukdom, mobbning och utsatthet erbjuds platser.

New York Rangers stjärna är ambassadör för ishockeyn, den här tisdagen spelade han med några av barnen från lägret på Ekvallen på Värmdö öster om Stockholm.

– Det var tredje gången jag var på is hemma i Stockholm under den här veckan. Jag har också kört allmänhetens åkning med brorsans barn och familj, sedan har jag varit i Tumba och i Saltsjöbaden samma dag med en större grupp ungdomar som hade pass på isen och fick ställa frågor. De utmanande mig i att träffa ribban, det var skönt att några satt, säger Mika Zibanejad.

Foto: DAVID LIDSTRÖM HULTÉN / BILDBYRÅN
Zibanejad har varit hemma i Stockholm på ledigheten.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Mika Zibanejad.

Glad att Lias får spela

I New York har Lias Andersson blivit en nära vän, den 21-årige svenske forwarden har bland annat bott hemma hos Mika Zibanejad i lägenheten på Manhattan under två månader.

Under uppmärksammade former lämnade Lias Andersson farmarklubben Hartford Wolf Pack under säsongen på grund av psykisk ohälsa, nu har han lånats ut till HV71 i SHL resten av säsongen.

– Det är skönt för honom att få spela nu, det är jag otroligt glad för. Förhoppningsvis går det bra nu så får vi se vad som händer i framtiden, speciellt som kompis vill jag se honom få glädjen att spela igen. Nu är det på hemmaplan, men nu får han spela och utvecklas och det ska bli kul att följa, säger Mika Zibanejad.

Vet hur det känns

Hur mycket har ni pratat om det som har inträffat?

– Vi försöker att hålla kontakten hela tiden så gott det går. Några detaljer har han själv inte gett till någon, så jag vet inte precis vad som har varit jobbigt. Det har han inte sagt till någon, så jag kan inte riktigt allt om situationen. När han själv inte kommit ut med något så är det svårt att kommentera det.

Mika Zibanejad har borta i New York avböjt att kommentera situationen för Lias Andersson, men nu lägger han i alla fall ut texten om det han vet.

– Det jag vet och har stor förståelse för är att det alltid är jobbigt att vara i NHL och inte få spela i NHL, det är egentligen inte kul på någon nivå. Självklart har det varit tufft för honom, jag har själv gått igenom det, säger Mika Zibanejad.

”Betyder mycket för mig”

I början av september innan NHL-säsongen gick Mika Zibanejad och Irma Helin ut på sociala medier med att de var ett par.

Efter det har den 25-åriga fotbollsmittfältaren i Djurgården valt att sluta på grund av skadeproblem och har i stället börjat jobba som tv-expert för allsvenskan hos Discovery Networks Sweden och Dplay.

– Allt fungerar fantastiskt bra med henne, det känns väldigt bra alltihop. Hon betyder otroligt mycket för mig, säger Mika Zibanejad.

Under vintern har Irma Helin spenderat mycket tid i lägenheten på Manhattan med balkong och utsikt över skyskraporna.

Det spektakulära boendet ligger mitt i de centrala delarna nära hemmaarenan Madison Square Garden.

”Stolt över henne”

Mika Zibanejad medger att karriärbytet innebär att de får mer tid tillsammans.

– Det har blivit lite annat schema nu. Vad hon än vill göra så kommer jag alltid att vara hennes största supporter och stötta henne, jag är otroligt stolt över allt hon har gjort och allt hon har åstadkommit. Jag tycker att hon gör det fantastiskt bra i tv och jag tycker att hon bidrar med mycket där, säger Mika Zibanejad.

I New York Rangers har han hittills sitt bästa poängsnitt under NHL-karriären med 39 poäng (18 mål och 21 assist) på 36 matcher.

– Det är självklart skönt att ha henne, eftersom hon själv har gått igenom så många år som aktiv på hög nivå. Hon förstår mentaliteten och de uppoffringar man behöver göra, hon är väldigt bra support för mig hemma. Nu är hon en del av min karriär, säger Mika Zibanejad.

”Behöver någon som hon”

Så Irma har stor del i att det har gått så bra den här säsongen?

– Självklart är hon en stor del av framgången på många olika sätt. Hon har stor förståelse för hur allt fungerar och vad man går igenom, det underlättar mycket för mig. Det brukar gå som bäst på isen när man mår bra och allt flyter på vid sidan om. Jag kan faktiskt inte ge henne tillräckligt mycket cred för det hon gör för mig – frågar du henne så är hon säkert ödmjuk nog att säga att det är jag som gör allt i matcherna, men än en gång tycker jag att det är så mycket annat som spelar roll än vad som syns på isen och i statistiken.

Det går inte att ta miste på hur nykär och lycklig Mika Zibanejad har blivit, det slutar aldrig riktigt att bubbla när han pratar om flickvännen.

– Jag mår bra, allt är perfekt. Hon hjälpte mig väldigt mycket genom skadeperioden jag hade också, det är någon som hon och familjen man behöver när man håller på med det här och jag är otroligt tacksam för det.

Träffades genom Djurgården

Blir det mest snack om ishockey, fotboll eller Djurgården hemma?

– Det blir väldigt mycket fotboll faktiskt, men hon ser ju självklart alla mina hockeymatcher också.

Hur träffades ni?

– Vi gick på samma gymnasium, så vi har känt varandra i nästan tio år nu. Det var lite av och på med kontakten, men det klickade i somras och det är jag glad över.

Och så har ni Djurgården gemensamt?

– Det var ju det som gjorde att vi träffades första gången – det var Djurgårdens gymnasium, så hon spelade fotboll och jag spelade ishockey. Djurgården är definitivt den gemensamma nämnaren i det här, så jag har ännu mer att tacka klubben för nu.

Firade SM-guldet på Manhattan

Mika Zibanejad har Hammarby som moderklubb och spelade för AIK i de tidiga ungdomsåren – men han har främst fostrats i Djurgården och debuterade i A-lagssammanhang för klubben.

I SM-slutspelet förra säsongen syntes han på läktaren på Hovet och i Globen när Djurgården spelade, eftersom New York Rangers missade Stanley Cup-slutspelet tog den egna säsongen slut tidigt.

Han är också känd som en stor supporter till Djurgården och Manchester United i fotboll.

– Jag följer Djurgården i ishockeyn hela tiden, de ligger mig väldigt nära om hjärtat. Sista omgången i fotbollen när Djurgården vann SM-guld var väldigt spännande, då firade jag ordentligt hemma i lägenheten på Manhattan, säger Mika Zibanejad.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Åkte på dansbandskryssning

Under ledigheten har NHL-stjärnorna lagt upp bilder från lyx på skidsemestrar på vintersportorter eller badsemestrar i Mexiko och Karibien.

Mika Zibanejad valde i stället att åka hem till Stockholm och har bland annat varit på dansbanskryssning på en Finlandsfärja.

– Brorsan fyllde 36 år, så då kunde vi tajma en snabbkryssning med kompisarna och fira honom. Det kanske är lite annorlunda mot vad de andra gör, men vi hade roligt. Det var bara dansband och det fanns inte ens något disco på båten, så det blev ändå relativt tidigt i säng, säger Mika Zibanejad.

Det är andra säsongen i rad som han väljer att ta en form av sportlov i hemstaden under den här veckan.

– Det är skönt att få komma hemma och träffa familj och vänner, och även få göra de här träffarna med barnen. Jag har försökt att njuta och göra lite saker som det inte finns möjlighet till under säsongen, som avslappnade middagar med kompisar. Det blir mitt sätt att koppla bort under de här dagarna, säger Mika Zibanejad.

Match på fredag

Under onsdagen flyger han tillbaka till New York, på fredag är det hemmamatch mot Detroit Red Wings och på lördag väntar back-to-back-möte i Michigan.

Under Sports Heart i sommar kommer det att lottas ut resor för tre barn med varsin förälder till New York för att se en NHL-match och äta mat med Mika Zibanejad.

Campen anordnas i Stockholm i början av augusti och lockar över 1000 barn i åldern 5–15 år som får vara aktiva i 16 olika sporter, initiativtagare är Malin Härenstam som är gift med SVT-profilen Chris Härenstam.

Mika Zibanejad skänkte bonusen efter VM-guldet i Köpenhamn 2018 till flicklag runt om i Stockholm, han delar också ut årliga stipendium till en eldsjäl och en hockeymamma.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM