Zinkensdamms ishall rivs

”Ishallssituationen katastrofal – känner sig inte direkt välkommen”

avJonathan Nilsson

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zinkensdamms ishall.

Nyligen stängdes Zinkensdamms ishall av akuta säkerhetsskäl då den riskerade att rasa ihop.

Nu meddelar Stockholms stad att ishallen ska rivas så fort som möjligt.

– De har inte informerat ett dugg. Det är katastrof från Fastighetskontorets sida, säger Hammarby Hockeys ordförande Hans Malm som menar att rivningen hade kunnat förhindras om man agerat i tid.

Det var i slutet på oktober som Zinkensdamms ishall i Stockholm bommades igång med omedelbar verkan av säkerhetsskäl.

– I värsta fall kan väggar, tak, eller hela konstruktionen rasa ihop. Med sådana säkerhetsrisker för den enskilde måste vi stänga hallen omedelbart, sa Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad då.

Kommer rivas så fort som möjligt

I dag kom så beskedet att Zinkensdamms ishall inte kommer öppnas igen.

”Stockholms stad har nu statusbedömt Zinkensdamms ishall och kan konstatera att konstruktionen är utdömd och inte går att återanvända. Mot bakgrund av detta kommer staden att lämna in ett rivningslov och påbörja rivningen så fort som möjligt.” skriver Stockholm Stad i ett pressmeddelande.

– Vi är medvetna om den problematik som uppstod i och med att Zinkensdamms ishall fick stängas. Att ha tillgång till isytor är något som är viktigt för Stockholm, och vi kommer skyndsamt att ge idrottsförvaltningen ett uppdrag att se vilka olika alternativ som finns nu när det står klart att Zinkensdamms ishall måste rivas, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund i pressmeddelandet.

”Det är katastrof”

Nio föreningar har sin verksamhet i ishallen, bland annat Hammarby Hockey.

– Jag är inte förvånad, det här har släppts så långt att det har blivit den här säkerhetsrisken och belastningen på konstruktionen. Så jag misstänkte att det skulle bli en rivning, säger Hammarby Hockeys ordförande Hans Malm.

Malm säger att det har varit känt sedan fyra år tillbaka att ishallen rör på sig på grund av erodering i slänten mot Tantolunden, och riktar stark kritik mot Fastighetskontoret.

– Det regnar, snöar och kommer smältvatten när man stänger av kylan i hallen, det rinner och drar med jordmassorna. Det som är förvånande är hur man bara kan sitta still och låta det här händelseförloppet fortgå.

– Jag tror de har tänkt att det går så länge det håller, sen river de skiten.

Hur har dialogen sett ut mellan er?

– Dialogen är obefintlig. Jag såg mejlet som kom i morse, där stod det att de håller föreningarna informerade, men de har inte informerat ett dugg. Det är katastrof från Fastighetskontorets sida. Vi har skrivit skrivelser till alla, idrottsborgarrådet och alla förvaltningar, vi får svar att de har mottagit en skrivelse men får inga svar eller någon förklaring till hur de tänkt eller vilken plan de har haft. De försöker tiga ut problemet hela tiden.

”Känner sig inte direkt välkommen”

Hammarbys ishockeyverksamhet är nu utspridd över hela Stockholmsområdet. Ett område som redan nu har stor brist på isytor.

– Nu har vi damlaget ute i Husby, herrarna ute i Sätra och ungdomslagen hamnade på Kärrtorps uterink. Juniorlaget är i Farsta ishall och brottas med problemen där. Det är ingen som vill ha mer föreningar i hallarna, det är nog trångt som det är. Det är inga muntra miner någonstans där vi kommer. Man känner sig inte direkt välkommen, hela föreningen är spridd över stan. Det kan inte bedrivas på det sättet, det är en fråga om överlevnad.

– Ishallssituationen är katastrofal redan innan det här och det är välkänt. Det kom en färsk utredning i våras som visar att Stockholm måste bygga 16 nya hallar för att komma upp i Göteborgs kapacitet, och tio för Malmös, det är en enorm brist på ishallar i Stockholm. Och att man då slarvar bort en hall på det här viset, det är underligt, det är ofattbart hur man resonerar.

”Påverkar en stor folkrörelse”

Det är inte bara de aktiva spelarna det drabbar, påpekar Hans Malm.

– De tar det så jävla lättvindigt, de förstår inte vilka problem det är. Det drabbar massa ungdomar och barn, föräldrar, farmor och farfar och alla möjliga som skjutsar barn. Det påverkar en stor folkrörelse men de verkar inte vara medvetna om problemen.

I samband med att Zinkensdamms ishall stängdes har Johan Garpenlöv, assisterande förbundskapten och blivande efterträdare till Rikard Grönborg, riktat stark kritik mot politikerna i ishockeydistriktet.

– Det är fan skandal! Vad är problemet? Nu är det dax för politikerna att se till att ungdomarna har isytor att utöva världens roligaste sport på! Skärpning!, skrev han på twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey