Han svek sitt lag

Av: Anna Lindbäck, Viktor Liljerås

Publicerad:
Uppdaterad:

Färjestad i chock: ”Man har inga ord – allt känns som en mardröm”

1 av 4 | Foto: Foto: Lars Hedelin, Arkivbild
Dök inte upp på träningen Robin Rahm orkade inte möta sina lagkamrater på träningen i går.

Karlstad. Robin Rahm ville komma tillbaka

rekordsnabbt från höftoperationen.

Trots Färjestads order om att inte stressa fram en comeback knäcktes Rahm av en inre press och dopade sig medvetet.

– Ingen i klubben har stressat honom. Han tog ett galet beslut som vi inte kände till, säger målvaktstränaren Erik Granqvist.

Att Färjestads målvakt Robin Rahm åkt fast i en dopningskontroll slog ner som en bomb i går. Förra säsongen drogs Rahm med skadebekymmer och noterades till slut för 19 matcher.

Nu ville han komma tillbaka rekordsnabbt från höftoperationen och tog ”hjälp” av anabola steroider. Trots att Färjestad gång på gång poängterat att målvakten skulle skynda långsamt och låta rehabträningen ta sin tid valde Rahm att gå en annan väg.

”Helt på egen hand”

I maj, efter operationen, stoppade han i sig de dopningsklassade tabletterna i hopp om att muskeluppbyggnaden skulle få sig en skjuts.

I stället sänkte det hans karriär.

– Han har absolut inte känt någon stress eller press från vår sida. Det här har han gjort helt på egen hand. Han tyckte väl själv att det gick lite för långsamt i rehabiliteringen. Vi har aldrig uttryckt att det skulle gå fortare på något vis och vi har nästan fått hålla tillbaka honom i stället, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

– Vi har otroligt bra rehabträning i Färjestad och vi säger hela tiden att spelarna ska ta den tid de behöver. Vi är noggranna med det och varken klubben eller jag har stressat Robin tillbaka. Han tog ett beslut som ingen hade någon aning om, säger målvaktstränaren Erik Granqvist.

Dämpat på träningen

Sportbladet var i går på plats i Karlstad när Färjestad hade sin första isträning efter skandalbeskedet.

Stämningen var låg bland samtliga men frågan är om inte målvaktstränaren Erik Granqvist var den som tagit dopningsbeskedet hårdast. Han handplockade Rahm till Färjestad och har sedan förra säsongen fungerat som tränare och mentor.

Men efter ett grovt övertramp tog samarbetet slut i går.

– Jag är helt chockad, enormt besviken och ledsen. Han har svikit laget. Jag trodde inte det var möjligt att någon i vårt lag eller att någon i elitserien överhuvudtaget skulle ta ett otillåtet preparat, säger Granqvist och fortsätter:

– Han hade talang och hade kunnat bli en jättebra målvakt. Det såg vi ju förra säsongen.

”Vi känner oss svikna”

I går, innan träningen, hade Färjestad ett stor-möte med chockerade spelare.

– Man har inga ord för det. Man är chockad och besviken och känner sig nästan lite förvirrad. Jag har aldrig sett dopning eller blivit erbjuden. Det

är så främmande för oss alla och allt känns som en mardröm, säger Rickard Wallin.

Känner ni er förda bakom ljuset som lagkamrater?

– Det är klart vi känner oss svikna. Man sätter upp en regel och dopning är en sån man inte ens behöver tala om. Det sitter i ryggmärgen. Det var tungt att åka till träningen i dag (läs: i går). Men vi har bra karaktärer i laget och ska klara detta. Nu känner man lite mer ödmjukhet och nästan... Inte skam, men som att vi är naggade i kanten som lag, säger Wallin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN