Ros: Grattis, Tre Kronor

HOCKEY

Sportbladets krönikör: Sverige får en riktigt enkel väg till VM–finalen

MANNHEIM. Tre Kronor - vägen till VM-final på söndag ligger öppen.

Först Danmark på torsdag och sedan Tjeckien/Finland i semifinalen.

En riktigt enkel väg till VM-finalen.

Matchen mot Schweiz på tisdagskvällen blev en enkel resa för Tre Kronor.

Redan efter tre minuter bjöd Magnus Pääjärvi–Svensson och Tony Mårtensson på hockeygodis när man rullade upp det schweiziska försvaret med smarta direktpassningar fram till att Pääjärvi fick öppet mål.

Kanske var det VM:s snyggaste mål hittills.

Därefter dog Schweiz. De hade inte lika mycket att spela för som Tre Kronor och det var bara i powerplay som de skapade något framåt.

Tre Kronor inledde VM dåligt och osäkert. Nu har man två raka matcher med stabil gameplan, nya fungerande kedjor och ett försvarsspel som kanske är VM:s bästa. Till och med Erik Karlsson går inte längre bort sig i egen zon.

Med det här spelet i ryggen och med det gigantiska självförtroendet hos Magnus Pääjärvi-Svensson samt Oliver Ekman-Larsson blir det fantastisk kul att se fram mot kvartsfinalen på torsdagskvällen mot, hör och häpna, Danmark.

För första gången någonsin i ett slutspel ställs Tre Kronor mot vårt södra grannland.

Grattis, Tre Kronor.

Den matchen kan man inte förlora. Största fienden är väl nervositeten att förlora just mot Danmark.

Men Tre Kronors flax i slutspelslottningen tar inte slut med Danmarks-matchen. I semifinalen, jo vi går dit, så slipper man Ryssland och Kanada. Istället blir det Tjeckien eller Finland.

Grattis, Tre Kronor.

20.30 på söndag är det VM-final i Köln. Jag garanterar att Tre Kronor är ett av lagen i den matchen.

För att ta sig till VM-final slipper Tre Kronor möta Kanada eller Ryssland - de lag som slagit ut Tre Kronor de senaste åren från VM.

Grattis, Tre Kronor.

Samarbetet mellan Mårtensson och Pääjärvi är magiskt.

2006 hade Bengt-Åke Gustafsson en otrolig tur med alla beslut han gjorde i OS och VM. Han måste ha samma typ av matjord i fickan även i år.