Historien om en sågad mästare

HOCKEY

155 landskamper på fem år och tre månader.

Men i dag är det över för förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Det startade mot Tyskland i Tyskland och slutade mot Tyskland i Tyskland.

Här är historien om Gustafssons karriär i Tre Kronor – från kaoset när han anställdes, samtidigt som den största skandalen i svensk ishockey pågick, till bronsmatchen i Köln i går.

Resan har tagit Gustafsson till guld

i OS och VM 2006, men också till en arbetsmiljö där han kritiserats för i stort sett allt han gjort. När Tre Kronor vann var det tack vare spelarna. När Tre Kronor förlorade var det på grund av förbundskaptenen.

Nu är det över och gladast för det är nog huvudpersonen själv.

Så blev han förbundskapten

Tre Kronor och Svenska Ishockeyförbundet hade en stormig tid bakom sig. Fiaskot

i World Cup 2004 och i OS i Salt Lake City 2002 förde med sig att man avbröt samarbetet med Hardy Nilsson. Då kom en tid utan förbundskapten och Ishockeyförbundet tvingades vädja till elitserien att ställa upp med coacher till Euro Hockey Tour. Kenta Johansson och Bengt-Åke Gustafsson hoppade in som vikarier och vikariaten var även dolda test där förbundet ville kika på kandidater för förbundskaptenstjänsten.

Kenta Johansson var länge aktuell, men till slut föll han bort då han valde att fortsätta

i Timrå. Och tidigt stod det klart att Färjestads dåvarande tränare Bengt-Åke Gustafsson var den klart bästa kandidaten och på Scandic

i Örebro skrev han under kontraktet med Mikael Englund på Ishockeyförbundet.

Han fick tjänsten för att han var social med klubblagen och för hans fina ambassadörskap för ishockeyn.

Färjestad valde mitt under säsong att släppa Gustafsson från kontraktet och 14 februari 2005 startade Gustafsson tjänsten som förbundskapten. Då var Tre Kronor inne

i det största kaoset någonsin. Några dagar tidigare hade tre landslagsspelare gjort bort sig i sexskandalen under Sweden Hockey Games och de första veckorna på jobbet för Gustafsson handlar allt om att svara på frågor om sexskandalen.

Det var egentligen meningen att Gustafsson skulle ha tagit över inför Sweden Hockey Games. Då hade Gustafsson aldrig överlevt det gigantiska kaos som ruskade om Tre Kronor-ledningen vid det tillfället.

Första landskampen då?

7 april 2005 i Tyskland. Hemmanationen har byggt upp en rink av NHL-storlek, vilket irriterar och småchockar landslaget. Gustafsson och Tre Kronor förlorar med 0–2. Matchen blir en notis i Sportbladet. Tala om arbetsam start med historiens största svenska idrottskandal som en blöt filt över Tre Kronor i Sverige och så förlust mot blåbärnationen Tyskland.

Guldåret

Sommaren 2005 ringer Bengt-Åke Gustafsson till kompisen Mats Näslund. Gustafsson frågar om Näslund vill bli hans team manager i Tre Kronor. Snickaren från Skåne svarar ja och tillsammans styr de Tre Kronor under säsongen 05–06, som ska visa sig att bli historisk och till slut sätta ett avtryck i svensk idrottshistoria.

Men under OS stormade det friskt runt Bengt-Åke Gustafsson. 21 februari förlorar stjärnfyllda Tre Kronor mot Slovakien med 0–3. Läggmatch?

Sveriges förbundskapten hade inför matchen mot Slovakien uttalat att Sverige kanske inte har någon större vilja att vinna den avslutande matchen mot Slovakien.

Varför stod inte Henrik Lundqvist? Förlusten innebar att Tre Kronor hamnade trea i gruppen och fick svaga Schweiz i OS-kvartsfinalen. Men till slut blev Gustafsson och Tre Kronor en vinnare och resan till OS-guldet gick via segrar mot Schweiz, Tjeckien och Finland. Man slapp Kanada och Ryssland på vägen fram. Det är första gången som Tre Kronor vinner ett stort mästerskap där de bästa spelarna är med.

Men det slutade inte i Turin.

Några månader senare stod Bengt-Åke Gustafsson med ett VM-guld i ett somrigt Riga. Mycket tack vare att Detroit åkte ut ur slutspelet och såg till att Tre Kronor blev riktigt starka under VM. Gustafsson stod med dubbla guld, en fantastisk framgång.

Han geniförklaras hela världen och hyllas för god fingertoppskänsla och för att ha förmågan att få spelare att trivas.

Mellanåren

Efter de dubbla gulden solade sig Bengt-Åke Gustafsson i stjärnglansen. Han fick mängder av priser, bland annat Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris.

I januari 2007 förlänades han Konungens medalj av åttonde storleken i högblått band.

Gustafsson var hyllad världen över och då stod han på toppen av tränarkarriären.

Orörlig. Bäst. Historisk.

Men guldet i Riga förde med sig en ny situation för Gustafsson. Han hade vunnit allt och vad som än hände från och med den där söndagen i maj i Lettland kunde det bara gå sämre.

Varje gång som Tre Kronor förlorade en landskamp i Euro Hockey Tour, förlorade en VM-semifinal så fick Gustafsson kritik.

Ofta bestod kritiken i att Gustafsson inte coachade tillräckligt hårt, tog ut fel spelare till Tre Kronor eller uppträdde buffligt i intervjuer.

Från att ha varit medias kelgris fick han fler och fler fiender i drevet runt Tre Kronor.

OS-debaclet 2010

När Bengt-Åke Gustafsson förlängde kontraktet för tre år sedan ville han ha ett nytt kontrakt som sträckte sig över OS i Vancouver. Han ville ha en chans att försvara OS-guldet från 2006 och Ishockeyförbundet hade inget att invända mot det.

Men redan vid uttagningen av truppen

i mellandagarna blev det full mediastorm.

Uttrycket: they can go and fuck themselves blev känt och orden kom från Mikael Samuelsson som ratats av Tre Kronor. Likaså får Gustafsson skarp kritik för att han inte plockade ut Detroits skadade målkung Johan Franzén direkt. Nu kom Franzén med i truppen till slut, men det var på grund av skada.

Gustafsson står fast vid att han hade det bästa laget, han ångrar inga uttagningar och han har heller inga synpunkter på coachningen under kvartsfinalen.

Men det finns svenska spelarfraktioner

i NHL som i det dolda och tysta haft synpunkter på Tre Kronor och hur Tre Kronor sköttes under OS.

Sportbladets krönikör Mats Wennerholm skriver tidigt om att flera OS-spelare inte vill spela för Bengt-Åke Gustafsson. Spelarna har synpunkter på matchningen av laget, Mattias Weinhandl OS-medverkan och att Johan Franzén inte fick spela med Henrik Zetterberg, en given duo i Detroit Red Wings

Slutet

Nu är det slut för förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson. I lördags mot Tjeckien föll Tre Kronor på straffar i VM-semifinalen efter att ha lett med 2–1 när 7,5 sekunder återstod.

I går gjorde han sin sista match som förbundskapten för Tre Kronor.

Han fick avsluta med ett VM-brons efter 3–1 mot Tyskland.

Intressant är att Gustafssons första match med Tre Kronor var i Resia i Tyskland och att den sista matchen i går spelades 62 mil från Resia, i Köln.

Hur man än vrider och vänder på det de senaste fem åren så var Gustafsson en framgångsrik förbundskapten.

Sex raka semifinaler i VM, ett VM-guld och ett OS-guld är framgångar som placerar honom mycket högt på rankningen över framgångsrika förbundskaptener i hela världen.

Han har ägnat mer än fem år av sitt liv till att leda Tre Kronor och arbetet har kostat en skilsmässa och tvingat honom att sälja huset i Karlskoga. Han har med stor säkerhet blivit bitter på de som granskat hans arbete, kölhalats bland hockeyfans på nätet och säkert funderat på, ibland i alla fall, om förbundskapten-rollen verkligen var så rolig.

Framtiden

Nu tar Bengt-Åke Gustafsson time out. Han ska rensa huvudet. Slippa tänka på hockeyn ett tag och kanske åka på mc-träff i Alperna. Han hade planen på att bli tränare i KHL eller NHL. Men under de senaste åren har hans marknadsvärde sjunkit. Han är inte lika het längre på arbetsmarknaden.

Och nu är det fullt i de flesta klubbar. Finns inga lediga tränarjobb av hyfsad karaktär.

Han har dock ingen brådska. Jag tror att han tar ledigt ett tag. Låter hockeysäsongen starta i höst och sedan dyker han kanske upp i en schweizisk klubb som startat säsongen dåligt och vill byta tränare.