”Det är sjuka namn jag har efter mig...”

HOCKEY

Pääjärvi-Svensson om rötterna, VM-succén och NHL-flytten

MANNHEIM. Från petad till VM-kung. Det har gått snabbt för Magnus Pääjärvi-Svensson i hockey-VM.

Han var en av de sista som anmäldes till VM-truppen.

Svaret: En andraplats i VM:s poängliga just nu före namn som Ovechkin, Kovalchuk och Jagr.

– Ja, det är helt sjuka namn man har efter sig, säger han.

Men poängligan är ingenting han själv klickar fram på VM-turneringens statistisksidor på nätet. Han vill inte bryta förtrollningen.

– Nej, skulle jag gå omkring och tänka på poängligan skulle det bara bli skit. Det bästa är att bara fortsätta som hittills och låta bli att tänka alls. Det är då det brukar gå som bäst, säger 19-åringen från Timrå.

Han sitter på kanten till en av de stora löderfåtöljerna i lobbyn på spelarhotellet.

Utanför smattrar regnet mot de stora fönsterrutorna.

Men för Magnus Pääjärvi-Svensson spelar det ingen roll att himlen är mörkgrå och det är mer höst än försommar och elva grader i Mannheim.

Han har redan gjort fler poäng än både Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Bäckström gjorde i sina första VM-turneringar.

– Men det krävs mer för att jag ska kunna nämnas i samma andetag som de tre. Den jämförelsen tonar jag helst gärna ner. Men samtidigt är det naturligtvis skitkul att bli nämnd i samma sammanhang som så stora namn.

Men du hade ryssen Maxim Afinogenov som idol när du växte upp?

– Ja, en otroligt bra skridskoåkare och skön lirare. Det var väl det jag fastnade för. Men självklart har jag även studerat spelare som Peter Forsberg. Han är väl den bästa vi haft. Jag brukar ofta kolla på de bästa spelarna i världen för att se hur de gör. Spelare som Ovechkin, Malkin och Crosby. Man kan alltid lära sig något.

Bengt-Åke: ’Du är inne’

Vem är världens bäste hockeyspelare i dag?

– Jag måste säga Ovechkin. För hans offensiva spel och otroliga skott.

Nu är han ett av de namn du har bakom dig i poängligan, men ändå var det nära att du inte hade fått spela VM?

– Nja, jag blev inte anmäld direkt och Roger Rönnberg hade sagt till mig att vara beredd när beskedet kom. Så det kunde jag ta, även om jag naturligtvis blev besviken, Man vill ju alltid vara med.

Men så blev du inkallad på Bengt-Åke Gustafssons rum samma förmiddag som VM-premiären mot Norge?

– Han kallade in mig, räckte fram handen och sa ”du är inne”. Det var underbart att höra. Och sedan dess har det bara flutit på. Även om säsongen varit lång så känner jag mig piggare än någonsin.

Men om vi skruvar tillbaka klockan – du spelade faktiskt back ändå tills du var tolv år gammal?

– Ja, det var när jag blev uppkallad till U14-laget i Malmö som jag själv sa till tränaren att jag inte ville spela back längre. Han höll inte med, men jag hade fått för mig att jag ville spela forward och stod på mig.

Hur var du som back?

– Ganska defensiv, men skridskostark.

Vad har hänt från i fjol till i år?

– Jag har fått mer muskler och blivit starkare. Dessutom har jag jobbat mycket med mitt skott. Jag försöker skjuta mer och det har väl gett resultat.

Du flyttade till Timrå redan som sextonåring och lämnade tryggheten i Malmö?

– Ja, det var ett jäkla storsteg, men samtidigt bland det bästa jag har gjort. Jag växte som människa. Jag fick laga mat och tvätta och allt det där man haft hjälp med tidigare. Det gjorde att jag lärde mig ta hand om mig själv.

”Numera bara Pääjärvi”

Varför flyttade du från Malmö?

– Jag kände att jag behövde flytta på mig efter ett ganska tungt år i juniorlaget i Malmö. Timrås dåvarande sportchef Kent ”Nubben” Norberg ringde och han var väl den som gav mig mest förtroende. Och naturligtvis bidrog det att brorsan (Björn Svensson vår anm.) redan spelade där.

Varför heter brorsan bara Svensson i efternamn och du Pääjärvi-Svensson?

– Han heter Pääjärvi han också, men har valt att bara köra med Svensson. Och för mig har det blivit tvärtom. Numera är jag väl bara Pääjärvi.

Du har finska rötter på mammas sida?

– Ja, den släkten kommer från båda sidor av gränsen uppe i Pajala.

Du har en bakgrund som en hel Sverigekarta?

– Det är verkligen spritt. Pappas släkt är från Örnsköldsvik, mammas från Finland. Och jag är född i Norrköping där jag bodde tills jag var fem. Sedan har jag bott i Malmö, Timrå och Sundsvall. Men Malmö är väl det jag kallar hemma. Så dialekten är väl en blandning av det mesta.

Kenta: ’Han är färdig för NHL’

Och snart Edmonton?

– Ja vi får väl se. Den här VM-turneringen är väl ett bra kvitto på om jag är redo, om jag kan klara att ta det steget redan nu. Men det är ett beslut jag ska ta efter VM. Nu är allt fokus på sista matcherna här. Det är ju inte bara att åka över till NHL. Klubben måste vilja ha mig också.

Men Edmonton Oilers svenske scout Kenta Nilsson tvivlar inte en sekund.

– Nej, han är färdig för NHL. Det finns inga tvivel. Jag brukar gärna vilja att spelare som tillhör oss ska spela ett VM först för att visa att de håller, säger Kenta.

– Och det har han verkligen visat. Han har varit ruggigt bra och jag har redan pratat med Oilers.

Nästa steg i karriären är redan utstakat.

Frågan är bara hur VM ska sluta.