NHL

1000 poäng och hat trick av Alfie

Av: 

Jarkko Päiväniemi

HOCKEY

Triss i hattrick i nattens NHL.

Och störst av alla: Daniel Alfredsson.

“Alfies” tre mål var även hans 998:e, 999:e och 1000:e NHL-poäng.

- En stor milstolpe, säger svensken efter Ottawas 4-2 mot Buffalo.

Steven Stampkos, Tampa Bay Lightning, Rene Bourque, Calgary Flames och Daniel Alfredsson, Ottawa Senators.

Där har ni nattens NHL-kungar. Samtliga tre gjorde hattrick när deras respektive lag vann klara segrar på bortais.

Stampkos och Bourque kan ni läsa om lite längre ned - för först avhandlar vi Ottawas svenske kapten som inte bara satte de tre puckarna utan också jubilerade ordentligt och skrev in sig i NHL-historien.

Alfredssons tre fullträffar - en per period:

* 1-0 efter 11.54 i den första perioden. “Alfie” styrde in landsmannen Erik Karlssons hårda skott i power play mitt i slottet förbi Sabres målvakt Ryan Miller.

* 3-2 efter 10.44 i den andra perioden. Ny assist av Erik Karlsson som Alfredsson förvaltade väl när han tillsammans med en lagkamrat kom två mot en i anfallszon. Istället för att passa slog svensken till med ett slagskott som via Miller hittade in i nät.

* 4-2 efter 19.38 i den tredje perioden. Buffalo jagade kvittering med en man utvisad och tog ut Miller ur kassen för att spela fem mot fem. Alfredsson snappade upp pucken och flippade iskallt in en backhand från mittzon.

75:e genom tiderna

Därmed nådde han en milstolpe i NHL-karriären som är få förunnat. Alfredsson blev den 75:e spelaren genom tiderna att nå upp till 1000 grundseriepoäng (379 mål och 621 assist) i NHL. Och poängsnittet är nästa exakt ett per match eftersom detta var “Alfies” 1009:e NHL-match.

Den svenske stjärnan var förstås ett enda stort leende efter slutsignalen när han för fotograferna höll upp den historiska pucken där det skrivits in “1000th” på en tejpbit.

- Det är en stor milstolpe, men jag har inte tänkt på det alls eftersom vår inledning på säsongen inte har varit lyckad. Jag hade en del tur i dag, men det känns förstås härligt att nå 1000 poäng och samtidigt få vinna, sa Daniel Alfredsson till AP.

Välbehövlig seger

Av de 379 målen har Ottawas kapten gjort inte mindre än 41 stycken mot Buffalo - tillsammans med Jaromir Jagr och Peter Statsny de spelare som lyckats näta flest gånger mot Sabres i NHL.

- Ärligt talat vet jag inte varför det är så. Vi respekterar dem mycket och det är kanske just därför vi lyckas så bra mot Sabres, sa Alfredsson.

Segern var, precis som “Alfie” påpekade, välbehövlig för Senators som inför matchen var sämst i hela NHL med endast tre poäng. Detta var också lagets första bortaseger på fem försök.

Enströms 253:e match

Nattens övriga hattrickskyttar:

NHL:s skyttekung just nu är Tampa Bays Steven Stamkos. Hans tre mål i 5-2-triumfen borta mot Atlanta gör att han nu ensam toppar målligan med åtta fullträffar på sju spelade matcher.

Stamkos gjorde 3-0, 4-1 och till sist 5-2 i tom bur.

Noterbart: Backen Tobias Enström spelade sin 253:e raka NHL-match - nytt klubbrekord i Atlanta Thrashers.

Calgarys Rene Bourque satte också tre puckar i 6-2-segern borta mot Columbus Blue Jackets. 28-årige Bourques mål innebar matchavgörande 3-1 och 4-2 samt - även han - avslutande 6-2 i tom kasse med bara sex sekunder kvar att spela. Det var, liksom Stamkos ovan, Bourques andra NHL-hattrick i karriären.

- Jag hade tur som fick några riktigt fina passningar serverade till mig, sa matchhjälten ödmjukt.

Svenske målvakten Henrik Karlsson fick göra NHL-debut i Calgarys mål och räddade 20 skott (se separat artikel).

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL