Malmö klart för nya hockeyligan

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Vd:n: ”En skyldighet mot våra fans”

1 av 2
Snart ute i Europa?

Nya Europaligan, The Hockey League, blir allt mer konkret.

I förrgår sa Luleå ja till ligan.

Nu kan Sportbladet avslöja att även Malmö Redhawks köper in sig i den nya ligan för runt sex miljoner kronor.

– Vi har en skyldighet gentemot våra fans att spela med och mot de bästa lagen i Europa, säger Malmös VD Magnus Sallbring.

Sportbladet har vid flera tillfällen skrivit om planerna på en ny Europaliga i ishockey och att Luleå sedan ett år tillbaka är med i styrelsen för den nya Europaligan.

Luleå sa nyss ja

Nu tar ligan mer och mer form.

I och med att träningsturneringen European Hockey Trophy blivit en verklighet har planerna på en ny permanent internationell hockeyliga intensifieras och just nu säljs lediga platser i den nya ligan, som har arbetsnamnet The Hockey League, till utvalda lag i Sverige.

Luleå sade ja 7 juni och går därmed med på att betala sex miljoner kronor, som ett delägarskap i utvecklingsbolaget HUB Europa AB kostar.

Har inte svarat

Malmö och Modo har också fått en förfrågan att bli delägare och Skåne-klubben är positiv. Modo har inte svarat ännu.

– Jag kan bekräfta att vi fått en förfrågan och vi är positiva till att ta nästa steg och jag anser att det är vårt skyldighet att erbjuda våra fans en bra ishockey mot de bästa lagen i Malmö, säger Malmös VD Magnus Sallbring.

Kostnaden för att hoppa på Europa-tåget är dyrt.

HV71 betalade runt fyra miljoner kronor för tre år sedan till Djurgården, Frölunda, Färjestad och Linköping, som startade satsningen på Europa för fem år sedan.

”Vi kan ta kostnaden”

Nu är prislappen sex miljoner kronor. De pengarna har inte Malmö i dag.

– Men vi kan ta den kostnaden. Vi kommer att göra en nyemission och på så sätt finansiera delägarskapet, ­säger Magnus Sallbring.

HUB Europa AB använder pengarna från Luleå och Malmö till att betala utredningskostnaden för den nya Europaligan.

Går allt enligt planerna kan den nya ligan starta 2012 och redan i dag finns ett färdigt spelschema, som ska omfatta lag från Tjeckien, Slovakien, Norge, Tyskland, Österrike, Schweiz och Finland.

Det finns även planer på ett slutspel mot de bästa lagen i KHL.

– Det här är framtiden. Den bärande frågan är hur vi ska få bättre ekonomi och hur vi ska kunna behålla de bästa svenska spelarna i Sverige. Det kan vi genom en ny internationell liga, säger Sallbring.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN