Domen ska prövas i Högsta domstolen

Dömdes för misshandel: ”Hoppas han får upprättelse”

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2018-03-20

Jakob Lilja dömdes av hovrätten för misshandel i samband med en hockeymatch 2015.

Nu kommer beskedet att domen ska prövas i Högsta domstolen.

– Jag är skitglad, säger Jakob LIlja till Sportbladet.

Följ ämnen

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Jakob Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, crosschekade Jens Olsson i nacken i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena.

Lilja, som stängdes av i tio matcher varav fyra omvandlades till böter för incidenten, nekar till brott men dömdes den 31 mars i Malmö Tingsrätt för misshandel till villkorlig dom och 40 dagsböter á 650 kronor (totalt 24 000 kronor).

Ska prövas

I höstas kom även hovrätten med en fällande dom.

En dom som Lilja överklagade till Högsta domstolen.

Och nu kommer beskedet att domen ska prövas där.

– Det är ett mycket positivt besked att målet tas upp för ny prövning och att Jakob har möjlighet att bli helt frikänd av Högsta domstolen. Domen är av betydelse för Jakob men också vägledande som prejudikat för idrotten i Sverige, där det ju ingår kampmoment och skador i spelets grundidé. Det är viktigt att Högsta domstolen kan tydliggöra var gränsen går för när en händelse på en ishockeyarena ska gå in i en allmän domstol, säger advokaten Mats Tornéus.

Vad har ni för förhoppningar om att Jakob Lilja ska frias helt?

– Vi har stora förhoppningar om att få framgång i vårt överklagande. Vi hoppas att Jakob ska få upprättelse och frias helt och hållet, säger Tornéus.

”Hoppas på muntlig förhandling”

Lilja och hans advokat får nu möjlighet att komplettera sina bevisuppgifter. Därefter tas beslut om huruvida det ska bli en muntlig förhandling i Högsta domstolen i Stockholm, som då rimligtvis lär äga rum i vår eller tidig sommar.

– Vi hoppas att det blir en muntlig förhandling så att vi får komma upp till Stockholm och argumentera för vår sak, säger Mats Tornéus.

Efter den andra semifinalen mot Djurgården kommenterar Lillja själv beskedet:

– Jag är skitglad. Allt snack om att det har gått över gränsen för samtycke, som de snackade om i rättegången, att om man gör det på gatan är det misshandel. Men det är därför vi har disciplinnämnden. Allt som går till disciplinnämnden är utanför samtycke. Nästan alla matchstraff och avstängningar skulle vara misshandel på gatan, säger Lilja.

– Men vi är inte på gatan, vi är i en hockeyrink.

Följ ämnen i artikeln