Erik Karlsson inför NHL-starten: ”Det är alltid press”

Publicerad:

HOCKEY

NEW YORK. Det tar sin lilla tid när en senator ska byta skepnad och bli haj.

Men lagom till nattens första riktiga attack i de nya farvattnet i norra Kalifornien känner Erik Karlsson att huggtänderna är slipade och snärten i fenorna betryggande spänstig.

– Ja, det har varit en del nytt att vänja sig vid men nu är jag redo. Det ska bli otroligt kul att komma igång på allvar igen, säger den småländske backstjärnan till Sportbladet inför premiären med San Jose Sharks.

När vi talas vid är Erik ute på en promenad i de nordkaliforniska omgivningar som utgör ny hemtrakt sedan han i mitten av september något chockartat trejdades från Ottawa Senators till San Jose Sharks.

– Ja, jag knallar omkring i shorts, t-shirt och badtofflor. Det är inte så dumt, kluckar han.

Nej, det brukar det inte bli så mycket med i Ottawa i oktober. Där är jacka obligatorisk långt innan NHL-premiären börjar närma sig, ibland även mössa.

– Det nya klimatet kan man inte klaga på, nej. Det är överhuvudtaget väldigt fint här borta, vi känner att vi funnit oss väl tillrätta snabbt och har det jättebra.

”Allt är helt nytt”

Viktigare ändå:

Den tvåfaldige Norris Trophy-vinnaren som ofta kallas världens bäste back trivs i sitt nya lag – och ser fram emot nattens seriepremiär mot Anaheim Ducks i Shark Tank;  den första NHL-match han spelat för ett lag som inte heter Ottawa Senators.

– Det har varit en del att vänja sig, allt är ju helt nytt för mig, men det är ett väldigt bra gäng här, Sharks är kända för sin fina sammanhållning och alla har gjort allt för att jag ska komma in i gemenskapen, fortsätter ”King Karl”, som han kallas i Nordamerika.

– Nu ska det bli otroligt kul att komma igång på allvar och spela riktiga matcher med de här killarna.

Erik Karlsson inför NHL-premiären: ”Jag är redo”
Foto: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Erik Karlsson inför NHL-premiären: ”Jag är redo”

Ingen svår omställning

Två försäsongsövningar har han hunnit spela sedan han landade i grönskan – och frälst fansen med åtminstone några glimtar av hur det kommer att kunna se ut när han, Brent Burns, Joe Thornton och de andra ställer upp för powerplay; i den sista matchen, mot Vegas, gjorde Erik till och med ett mål i en sådan situation.

– Jodå, det har varit okej. Problemet är väl att vi lyckats släppa till lite väl många bakåt i numerära överlägen. Men det beror på att vi gjort några klantiga misstag som jag inte tror vi kommer göra oss skyldiga till i riktiga seriematcher.

– Annars har det rent hockeymässigt inte varit särskilt svår omställning. Det är några detaljer i spelsystem som skiljer sig från vad jag van vid men i det stora hela handlar det om samma sak.

Och press? Nä, showmannen från Landsbro är inte typen som låter sig bekommas av förväntningar – inte ens när han debuterar inför en publik som hoppas och tror att han är katalysatorn som förvandlar ett mångårigt utmanarlag till mästare. 

– Det är alltid press, så har det varit alla år jag spelat här bra. Det är ingen skillnad och jag tänker inte på det. Jag känner bara att det ska bli jäkligt kul att spela första matchen med San Jose, jag är redo.

Ni hör.

Senatorn har förvandlats till haj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!