Tarkki blir historisk – Finlands första kvinnliga hockeyexpert

Foto: BILDBYRÅN / IBL

avDaniel Sörensen

HOCKEY

Som första kvinna att kommentera ishockey i Finland hoppas Saija Tarkki kunna kratta manegen för andra kvinnliga sportkommentatorer i landet.

– Vi skriver år 2018 och jag är den första kvinnan som ska kommentera ligahockey. Då är det nog definitivt inte en dag för tidigt, säger hon.

Trots att det är 2018 är det ingen självklarhet att kvinnliga sportjournalister eller experter får chansen att kommentera idrott. Särskilt inom ishockeyn – en idrott som ofta förknippas med machokultur och manliga utövare och experter – har det historiskt varit problematiskt för kvinnor att slå sig fram.

Den före detta spelaren Saija Tarkki bryter nu ny mark inom den finska hockeybevakningen, då hon som första kvinna i landet får chansen att kommentera ligahockey för Telia.

– Det är en stor grej. Vi skriver år 2018 och jag är den första kvinnan som ska kommentera ligahockey. Då är det nog definitivt inte en dag för tidigt, säger hon i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

”Vet inte varför det dröjt”

Hon påpekar att det i andra länder, exempelvis i Sverige, har funnits kvinnliga kommentatorer ett antal år och ställer sig samtidigt frågan varför fallet inte har varit så i hemlandet.

– Jag vet inte varför det dröjt så länge i Finland för att få en första kvinnlig expert i de här sammanhangen. Det kanske inte funnits tillräckligt bra kandidater. Eller så har någon tackat nej. Och så ska vi minnas att experterna ju kommer från hockeyn och då damhockeyn är rätt ung har det inte funnits samma kunnande lika länge. Det kan också spela in, säger hon.

”Ta med personligheten i studion”

35-åriga Saija Tarkki har själv spelat på högsta nivå i 20 år. Hon har vunnit stora mästerskap (tre FM-guld, tre VM- och ett OS-brons) och representerat det finska landslaget i åtta VM- och fyra OS-turneringar.

Debuten som expertkommentator kom under vinterns OS i Pyeongchang, då bevakade hon det finska damlandslagets matcher.

Hon förutsätter att hon nu får fortsätta att kommentera tack vare sina kunskaper och meriter, snarare än för sitt kön.

– Jag ska försöka bidra till sändningarna med mitt kunnande. Men jag vill också ta med mig min personlighet in i studion. Jag är en glad, käck och modig person och jag vill att folk ser mig på det sättet och inte bara som "den där kvinnliga experten", berättar hon.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20