Burakovsky inför besöket: ”Kan bli kladdig och smutsig”

André Burakovsky blir historisk som förste Malmökillen någonsin att få besök av hockeyns heliga graal.

Men han är dock inte orolig över att Stanley Cup-pokalen ska vara i dåligt skick efter Alexander Ovetjkins galna upptåg med den.

– Pokalen har nog sett det mesta, skrattar 23-åringen.

En stor följetong efter Washingtons Stanley Cup-seger var lagets – eller snarare Alexander Ovetjkins – äventyr med pokalen.

I filmklipp på sociala medier sågs den ryske superstjärnan, till synes påtagligt överförfriskad, dricka champagne ur pokalen, sova med den, innan han även plaskade i en fontän i centrala Washington efter en basebollmatch.

– Stanley Cup-segern betydde så sjukt mycket för honom. Han har spelat i ”Caps” i tolv säsonger och det var snack om att vi aldrig kunde vinna, säger André Burakovsky.

– Men egentligen var det hela laget. Vi blev ganska berusade efter baseboll-matchen, alla spårade ur och vi kastade oss i fontänen. Sedan kom det runt 200 människor och tittade på.

När Stanley Cup-pokalen sedan var på plats hos Ovetjkin i Moskva tidigare i sommar sågs superstjärnan också äta rysk kaviar ur den.

”Kan bli kladdig och smutsig”

Den 9 augusti är det Burakovskys tur att få besök av hockeyns heliga graal.

Men att den ska vara ett bristfälligt skick efter Ovetjkins eskapader är han inte orolig över.

– Pokalen har nog sett det mesta. Och det är nog inget som chockar killen som reser runt med den. Man får göra lite vad man vill med pokalen och den kan nog bli lite kladdig och smutsig.

Kan den bli det under ditt dygn med den också?

– Det kommer nog bli en hel del grejer. Jag har också många kompisar som har sett fram emot den kvällen.

När Stanley Cup-pokalen överlämnas till Burakovsky den 9 augusti är det första gången någonsin som den besöker Malmö.

När Chicago vann 2010 tillhörde förvisso Malmösonen Kim Johnsson mästarlaget, men han gjorde bara åtta matcher på grund av en hjärnskakning och fick aldrig sitt namn inskrivet i pokalen.

Senast – och hittills enda gången – pokalen var i Skåne var 2008 när Andreas Lija tog hem den till Helsingborg.

Besöker moderklubben

Burakovsky kommer att visa upp pokalen vid Limhamns ishall mellan klockan 10.00-13.00, en plats som betyder mycket för honom.

– Det känns bra att kunna ge något tillbaka till Limhamn. Det var där jag började min karriär och det känns helt rätt. Jag hoppas så många som möjligt väljer att ta sig dit.

Därefter kommer 23-åringen få lite egentid med den berömda pokalen.

– Jag kommer åka runt lite med den, ta bilder och så. Pokalen är jäkligt mäktig och stor, det kommer bli jobbigt att bära runt den en hel dag, skrattar Burakovsky.

Två dagar senare, den 11 augusti, kommer Stanley Cup-pokalen till Gävle.

Christian Djoos får tillbringa ett dygn med pokalen innan den lämnas över till Nicklas Bäckström dagen därpå som tar den till hemtrakterna i Valbo, strax utanför Gävle.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!