Succépremiären – dubbla mål i debuten

HOCKEY

JÖNKÖPING. Succédebut för Frölundas Jan Mursak.

Två mål mot HV71 – trots att formen inte är där.

– Jag har inte spelat en match på två och en halv månad, så jag kan bli mycket bättre, säger slovenen.

Skillnaden är massiv. Det Frölunda som i höstas harvade i botten av serien ligger nu delad tvåa och spelmässigt är det i det närmaste som natt och dag.
Och då har ändå jokern precis bara anlänt.

Sportchefen Fredrik Sjöström chansade med en halvskadad sloven, Jan Mursak har på grund av en handledsskada inte kunnat spela sedan i oktober för KHL-laget Torpedo Nizhny Novgorod, och på 13 matcher i höstas gjorde han bara en poäng.

”Orolig på träningarna”

Formen är sådär enligt honom själv, men i Frölundadebuten var han en jätte i två perioder.

– Jag har varit orolig på träningarna i veckan att våra backar varit dåliga, för han har åkt in och ut på dem hela tiden. Men han gör precis samma sak här på matchen, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Mursak gjorde 1-1 och 3-1 och var en offensiv injektion som hette duga.

– Att få en sån förstamatch, det gjorde gott för mitt självförtroende. Men jag måste fortfarande vänja mig vid hur man spelar i Sverige och i Frölunda. Jag är inte i toppform ännu, säger han.

Hur långt bort är den?

– Några matcher, sen ska jag vara redo. Det tar inte så lång tid för mig. Men gjorde jag ett längre byte i kväll så var jag trött resten av perioden. Det är inte så mycket med benen, utan mer med flåset.

Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Mursak gick in i Frölundas första powerplayfemma, och gjorde mål direkt. En snabb förändring för spelaren som för någon vecka sedan inte visste om han skulle tvingas avsluta säsongen, och missa OS, för att operera den onda handleden.

– Jag har haft otur med skador och jag kommer ha ont i min hand resten av säsongen. Men skridskoåkningen är bra, det är den som gör att jag kan skapa chanser. Jag är väldigt tacksam för chansen jag fått här i Frölunda. Jag tror att de behövde en ”rightare” i powerplay, så förhoppningsvis kan jag hjälpa dem att bli bättre där.

”Vi var för mjuka”

Trots segern, och trots Mursaks storspel – HV71 var nära en smått formidabel vändning i den tredje perioden. Gick från 1-4 till 3-4 och var nära också en kvittering.

– Självklart är det mycket vi måste bli bättre på. Jag tycker vi var för mjuka i egen zon och ute vid sargerna förlorade vi närkamp på närkamp i den tredje perioden. HV71 slängde allt på mål och då blev det farligt. I slutspelet har vi inte råd att spela så där.

Centern lär bli uttagen i den slovenska OS-truppen nästa vecka, men har ändå tankarna på resten av säsongen i Frölunda.

– Det är mycket kvar att förbättra för mig, men jag är ändå nöjd med mitt spel i dag. Förhoppningsvis kan jag hålla mig risk och hjälpa laget att ta SM-guld.


ARTIKELN HANDLAR OM