Efter förnedringen – hänger tillbaka tavlan

Ordföranden om Eliasson: ”Varit ett föredöme för alla”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Hyllningstavlan på Emma Eliasson, 28, vandaliserades och togs ner.

Moderklubben Kiruna AIF fördömer händelsen – och har nu hängt upp tavlan på nytt.

– Vi är fruktansvärt stolta över henne, säger tidigare tränaren Mats Sidmalm till Sportbladet.

Emma Eliasson, 28, är en av Sveriges främsta ishockeyspelare.

Den förra stjärnbacken, fostrad i Kiruna AIF, vann SM-guld med Luleå 2016 och utsågs också till Sveriges bästa spelare.

Hon tog även OS-silver med Damkronorna 2006.

Men silvret fick en besk eftersmak.

Eliasson blev hyllad med en tavla hemma i Lombia-hallen, men tavlan blev vandaliserad och fick plockas ner efter några månader.

”Nya spottloskor varje dag”

– Det var nya spottloskor på den varje dag och folk hade kastat saker på den. Det gjorde ju ont. Jag vill minnas att jag till och med tog en annan väg i ishallen för att slippa passera den. Varför kunde de inte lika gärna vara stolta över mig? säger Eliasson i SVT-serien ”Underdogs”.

Hennes berättelse har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det var Kiruna IF som satte upp tavlan 2006. Rivalskapet mellan IF och AIF, som båda huserar i Lombia-hallen, är stort, men Thomas Jatko, talesperson i Kiruna IF, menar att det inte var det som låg bakom vandaliseringen.

– Nej, vem vinner på att göra något sånt? Frågar du mig handlade det om ett pojkstreck, vad skulle det annars vara? Men jag har inte sanningen, jag var inte med när det hände 2006, säger Jatko till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Sen får man ha i åtanke att det här hände för tolv år sedan, och att synen på könen kanske var annorlunda hos vissa då. Inte torde någon slänga en snusprilla på Börje Salmings tavla... Jag kan bara beklaga det som hände.

”Svärtat ner staden”

Emma Eliassons moderklubb, Kiruna AIF, rasar mot vad hon har blivit utsatt för.

– Det är för jäkligt. Hon har alltid varit ödmjuk och har varit ett föredöme och en god ambassadör för både Kiruna AIF och hela hockey-Sverige. Det är så fruktansvärt dåligt gjort, man har ju svärtat ner vår stad genom att göra så där, säger nuvarande ordföranden Håkan Bäckström till Sportbladet.

Han utesluter inte att rivalskapet mellan klubbarna ligger bakom.

– Hade hon haft en Tre Kronor-tröja eller någon annan tröja på sig hade hon nog fått vara ifred, säger Bäckström.

”På gränsen till oförlåtligt”

Varför gör man en sådan grej?

– Jag vet inte vad det beror på. AIF har varit duktiga på att ta fram bra spelare, och vissa tål väl inte klubben...

Emma Eliassons dåvarande tränare i AIF, Mats Sidmalm, beklagar sig även han över vad som hänt hans adept.

– Det är mycket tragiskt. Man lider ju framför allt med Emma. Man tror ju inte det är sant att människor kan bete sig på det sättet. Det är absurt, nästan overkligt, säger Sidmalm till Sportbladet.

– Och det är ju inte bara Emmas tavla man har spottat på. AIF har ett klubbmärke i stål på dörren till omklädningsrummet som folk har spottat så mycket på att det har börjat rosta. Så jäkla galet är det.

Ska hyllas på nytt

Håkan Bäckström är stolt över vad Emma Eliasson har gjort för svensk ishockey. Han berättar att klubben kommer att hylla henne på nytt i Kiruna framöver.

1 av 2 | Foto: Håkan Bäckström (ordf Kiruna AIF)
Emma-tavlan i dag (med förre tränaren Mats Sidmalm)

– Hon är den meste landslagsmannen i Kiruna och en sann AIF:are. Det är på sin plats att hon hyllas, precis som Börje Salming, säger han.

Dessutom har klubben hittat originaltavlan. Under tisdagen hängde man, efter visst tjafs med IF, på nytt upp den i Lombia-hallen.

– Tavlan skulle komma upp i vilket fall som helst under säsongen, men vi vill passa på nu så att Emma känner stödet från oss. Vi som AIF:are känner en fruktansvärd stolthet över det hon har åstadkommit, och det lovar jag att Emma också känner, säger Sidmalm.

Finns det risk att den vandaliseras igen?

– Det vet jag inte, men jag hoppas verkligen, verkligen att det inte kommer hända. Och eftersom AIF nu också huserar på Lombia så är vi ju många som kommer att hålla koll på den.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!