Johan Håkansson: Exakt så här borde SHL alltid vara

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Varje år muttrar vi över att det inte är några känslor i SHL, att det aldrig tacklas och att publikkrisen är helt logisk.

Skellefteå mot Luleå var en helt annan historia.

En brutalt hård tackling, en brutalt ful tackling – och känslor som fullständigt kokade över.

Ja, jäklar vilket nyårsfyrverkeri vi fick uppleva i Skellefteå Kraft Arena.

Tidigare under säsongen skrev jag en krönika som handlade om att även norrderbyna blivit rutin, att elektriciteten är borta.

Jag rodnar nu över dessa rader, sträcker upp båda händerna och tar tillbaka allt.

Skellefteå mot Luleå kommer ALDRIG bli vanliga matcher – och det tackar jag för.

Redan före nedsläpp var känslorna glödheta. Två stora klackar som hetsade mot varandra och skapade ett härligt tryck. Redan efter tre minuter tänkte jag högt att SHL alltid borde vara så här, då hade vi inte vetat vad publikkris är för något.

Och då hade egentligen ingenting hänt ännu.

Tände till rejält

Men det som var en hård, tuff och bra derbymatch nådde helt andra nivåer när Emil Larsson efter exakt 14.22 delade ut en stenhård tackling på Bud Holloway. Jag har sett en mängd repriser och måste nog säga att tacklingen är schysst, men att Holloway mycket väl kan ha fått en hjärnskakning ändå av en whiplash.

Men inte många i hallen tyckte där och då att tacklingen var okej. Inte minst Skellefteåspelarna uppträdde som om det var ett fult överfall.

Direkt efteråt kallade domaren till sig Joakim Lindström och Niklas Olausson för att lugna ner känslorna något. Men det jag mest noterade var hur de två stjärnornas munnar gick i ett. De sa något till varandra och jag skulle gärna vilja veta vad.

Tappade besinningen helt

För pucken hann bara släppas innan Skellefteås och hela SHL:s största stjärna tappade huvudet fullständigt och körde över Luleås Ryan Johnston. Lindström tog full fart och kom in som tredje man i en sargduell och manglade Johnston som hade ryggen emot.

Enormt fult, dumt – och mycket kostsamt.

Domarna kunde inte undgå att döma matchstraff där och det är högst troligt att Lindström har en hyfsad avstängning att se fram emot.  Där och då tappade också Skellefteå matchen. Dels genom att bli av med två av sina bästa forwards, men framför allt var känslorna långt över kokpunkten.

Att backstjärnan Jonathan Pudas senare drog på sig en ödesdiger utvisning i boxplay genom att skälla på en linjeman var liksom typiskt och avslöjar vilken mental obalans som rådde.

En publikmatch

Okej, ingen vill se skadade spelare eller direkt fula tacklingar – men det är ju precis det här hockey alltid borde handla om: hårda närkamper och riktigt heta känslor. Det är ju precis de ingredienserna som gör hockey till just hockey.

Jag vågar lova att precis alla av de 5 801 (slutsålt) i publiken njöt och kände att mycket bättre och roligare blir inte SHL-hockey. Sedan hade nog många önskat ett annat slutresultat, men det är en helt annan historia.

Som show var detta fulländat.

Slutligen några rader om Nils Lundqvist, ikonen Janne Sandströms 17-årige systerson. Den lille backen har ju fått en plats just på grund av morbrors skada och är på väg att växa ut till en rktig stjärna.

Att som Luleåparvel få göra sitt livs första SHL-mål borta mot Skellefteå och avgöra ett derby är också en saga.

ARTIKELN HANDLAR OM