Klingberg överlägsen i backarnas poängliga

HOCKEY

NEW YORK. Det börjar bli Erik Karlsson-klass på John Klingbergs siffror i NHL.

När Dallas under lördagen krossade Buffalo såg han med tre nya framspelningar till att nå milstolpen 40 assist – och det betyder samtidigt att han nu leder backarnas poängliga med tio poängs marginal.

– Det känns såklart väldigt bra.  Jag önskar bara att jag jag gjorde lite fler mål men det blir allt svårare för backar att göra det, säger ”Burger” till Sportbladet efter 7-1-segern

Med Victor Hedman skadad och Erik Karlsson i en liten formsvacka kunde man kanske tro att luften skulle gå ur ”Det svenska backundret” i NHL.

Men istället försvaras ”vår” status som världsledande i grenen backspel av göteborgaren i Texas, John Klingberg.

Han har varit ligans mest effektiva back sedan grundserien startade i början av oktober – och tycks bara bli hetare och hetare ju längre säsongen pågår.

46 poäng totalt

”Burger”, som han kallas i Dallas, stod alltså för tre nya assist under 7-1-krossen mot Buffalo i Keybank Center. Därmed är han nu uppe i 40 assist och sammanlagt 46 poäng. Vilket i sin tur betyder att han ligger trea i assistligan efter Philadelphia-duon Jakub Voracek och Claude Giroux – och att han leder backarnas poängliga i helt överlägsen stil. Det är hela tio poängs marginal ner till tvåan John Carlson. Sådant övertag är det bara Erik Karlsson som brukar ha under sina största säsonger...

– Det är såklart roligt att nå sådana siffror. Jag önskar bara att jag gjorde några mål också. Jag har många skott på kassen, men det blir oftast styrningar. Å andra sidan är det så nuförtiden, det blir allt svårare för backar att göra mål, säger den nyuttagne All Star-profilen på telefon från Buffalo.

– Jag är ju dessutom i första hand framspelare, så det är ändå okej. Viktigast av allt är att mitt allround-spel fungerar, då kommer poängen liksom av sig själv, och just nu tycker jag det går väldigt bra.

”Börjar verkligen funka”

Stars börjar överhuvudtaget leva upp till den hype som laget omgärdat laget i flera år. De tog sju av åtta poäng under den roadtrip som avslutades i Buffalo och spelade tidvis helt lysande hockey.

– Det har tagit ett tag för allt nytt den här säsongen att sätta sig, men nu böjar det verkligen fungera. Alla är inne i det nya spelsystemet och alla uppträder med väldigt mycket självförtroende, fortsätter ”Burger”. 

Det gäller också den andra svensken i laget, Mattias Janmark. Han gjorde två mål mot Sabres – det elfte respektive tolfte för säsongen.

– ”Jana” är en sjukt underskattad spelare som göra nytta i precis alla situationer och kan spela i alla roller. Nu när han är tillbaka inser man hur mycket han saknades förra säsongen, berömmer landsmannen Klingberg.

Foto: Jeffrey T. Barnes / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL