Vill ha lönetak – för juniorer

avErik Karlsson, Tomas Ros

Publicerad:

Nytt förslag från Hockeyligan: ”Vill säkra unga talanger”

Foto: Bildbyrån
lägre löner i framtiden? Tre Kronor- och Brynäsforwarden Jakob Silfverberg, 21, är en av stjärnorna som hade innefattats av lönetaket om det hade funnits den gångna säsongen. Hockeyligan vill göra det enklare för elitserieklubbarna att behålla sina unga spelare.

Hockeyligan vill bli av med huggsexan kring unga talanger.

Nu kan Sportbladet avslöja att man vill införa ett lönetak på för spelare upp till 21 år.

Ingångslönen för en junior ska vara 18 750 kronor.

– Det skulle bli en tydlighet i systemet, en förenkling för alla. Men inget är klart ännu, säger Hockeyligans VD Jörgen Lindgren.

Till sommaren går kollektivavtalet för elitseriespelarna ut och just nu förhandlar spelarfacket (SICO) och Hockeyligan de nya villkoren.

Sportbladet kan i dag avslöja att en punkt som Hockeyligan vill få in i det nya avtalet är en helt ny lönesättning för landets unga spelare.

Löneökning varje år

Enligt uppgifter till Sportbladet ska alla spelare upp till 21 år omfattas av ett speciellt rookie-kontrakt där ingångslönen för alla förstaårsspelare är 18 750 kronor. En lön som sedan ska öka med fem procent per år och även kompletteras med olika prestationsbaserade bonusar beroende på antal matcher, poäng och eventuella landslagsuppdrag.

Hockeyligans VD Jörgen Lindgren vill inte diskutera detaljerna i förslaget men medger att det diskuterats med klubbarna.

– Vi försöker se på vilket sätt vi kan säkra unga talanger i svensk hockey. Man tittar på ett system som hanterar det mer likvärdigt mellan klubbarna. Jag tror det skiljer sig rätt ordentligt mellan klubbarna i dag, säger Lindgren.

Ska behålla sina egna

En av anledningarna till förslaget är att klubbarna inte ska kunna bli av med egenfostrade juniorer till klubbar som betalar mer.

Linköpings klubbdirektör Mike Helber ser positivt på förslaget.

– Vi i Hockeyligan är överens om det här för- slaget och förhoppningsvis får vi in rookie-kontrakten i kollektivavtalet, säger han och menar att det inte handlar om att sänka spelarkostnaderna:

– Vi klubbar kommer inte tjäna pengar på de nya kontrakten. För några klubbar blir kontrakten till och med dyrare än de haft tidigare.

Sportbladet har sökt företrädare för SICO.

Så ser förslaget ut

En gemensam ingångslön för alla juniorspelare i elit- serien på 18 750 kronor i månaden.

Den lönen ska sedan under de åren tills det att man fyller 21 ökas med 5 procent per år.

Lönen byggs sedan på med ett antal reglerade bonusar för exempelvis matcher, landslagsspel, JVM-spel, poäng med mera.

Taket för vad lön och bonusar totalt ska bli är 75 000 kronor i månaden.

Publicerad: