Nu har Salming fattat galoppen

Av: Martin Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hockeylegendaren köpte en häst och fann lugnet – och adrenalinkickarna

närhet Börje Salming föredrar – till skillnad från många andra hockeyspelare – galopp framför trav. ”Här kan man komma nära hästarna på ett helt annat sätt än in inom travet”, säger han.
Foto: Foto: HANNAH MODIGH
närhet Börje Salming föredrar – till skillnad från många andra hockeyspelare – galopp framför trav. ”Här kan man komma nära hästarna på ett helt annat sätt än in inom travet”, säger han.

För 30 år sedan var det Maple Leaf Gardens.

Nu är det Täby Galopp som får adrenalinet att pumpa genom Börje Salmings kropp.

– När starten går får man en kick och hjärtat börjar genast slå snabbare, säger hockeylegendaren.

Foto: Foto: kanal 75
två raka Efter hård målstrid den 17 juli vann Madeleine Smith på Brave Jack (närmast i bild). Det var andra segern på kort tid för Börje Salming- delägda hästen. Sedan dess har det dock gått tyngre.

Att Börje Salming är en av de största i svenska hockeyhistorien är det nog ingen som missat. Inte heller att han driver ett framgångsrikt underklädesmärke och är involverad i vinbranschen. Vad som däremot är en bättre bevarad hemlighet är den nu 57-årige Salmings stora fritidspassion, galopp.

När Sportbladet träffar honom är han på plats på Täby Galopp för en helkväll med familjen och för att se sin egen häst, Brave Jack, jaga sin tredje raka seger.

Kompisarna tjatade

Varför blev det galopp för dig?

– Jag har en kompis hemma i Vaxholm som gått på galopp i 100 år känns det som. Det är hennes liv och hon tjatade på mig länge att jag skulle börja intressera mig. Så jag var här ett par gånger med henne och familjen och det var väldigt trevligt. Sedan skaffade jag mig en häst tillsammans med Uffe Larsson (komiker/programledare, reds. anmärkning) som vann en del innan den blev skadad.

Efter skadan fattades beslutet att sälja hästen och Salming återgick till att bara vara en åskådare. Men efter ett tag återkom såväl suget på att bli hästägare som tjatet från kompisarna och Brave Jack inhandlades.

Något han inte behövt ångra hittills.

– Nej, det har gått bra. Han har sprungit fyra lopp i Sverige nu och har vunnit de två senaste.

”Ingen Dubaihäst”

Kan det bli en riktig storstjärna av honom?

– Nja. Någon Dubaihäst blir det nog aldrig men tränaren tror att han kan bli väldigt bra, säger Salming och erkänner att pulsen stiger ordentligt när det vankas start.

Precis som när pucken släpptes i en Stanley Cup-match?

– Nja, det här är lite annorlunda. Här behöver man inte göra något själv utan man kan bara stå och titta på och det är ännu roligare. Dessutom är det väldigt mycket lugnare.

Blir det inte mer nervöst när du inte kan påverka?

– Nja, kanske. Men om man ska jämföra med till exempel trav så behöver man ju inte vara rädd för galoppen här. Det är perfekt, ha ha.

Att det inte blivit så mycket trav för Salming har dock fler orsaker än galopprisken.

– Jag gillar närheten. Här kan man komma nära hästarna på ett helt annat sätt än in inom travet.

Annars är det väl ofta populärt bland hockeymänniskor att vara involverade i trav?

– Jo, men jag gillar att vara lite udda, ha ha. Det är precis som att jag gillar att vara helt ensam i skogen och jaga. Det finns mer lugn och ro här, förklarar Börje Salming innan han försvinner upp till familjen i restaurangen.

Hur det gick för Brave Jack? Fjärdeplatsen i kvällens lopp 11 visar att Salming troligtvis får rätt. Dubai känns en bit bort.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!