Blev utskällda – hoppade av

HOCKEY

Rögles funktionärer vill ha upprättelse efter att ha blivit uthängda: ”Vi följde förbundets riktlinjer”

Foto: Thomas Johansson

Först utskällda av domaren Marcus Vinnerborg.

Sedan uthängda inför miljonpublik av tv-profilen Patrick Ekwall.

Nu kräver Rögles sekretariat upprättelse.

– Vi följde svenska ishockeyförbundets riktlinjer. Då ska vi inte ha skit för det, säger Rögles arenachef Arne Henriksson till sportbladet.se.

Mitt i den heta Skånedrabbningen Rögle–Malmö i Ängelholms ishall förra fredagen blev domaren Marcus Vinnerborg tillkallad av matchsekretariatet – och uppmärksammades på att bortalaget Malmö hade otillåtet många funktionärer i sitt bås.

Vinnerborg tog ingen notis utan svarade spydigt:

– Är det ditt jobb att påpeka det? Sekretariatets jobb är att sköta tidtagning, utvisningar och så vidare. Så lämnar ni resten till mig är ni snälla...

Domaren och Ekwall hade fel

Händelsen rapporterades i flera medier, bland annat Sportbladet. Och Rögles sekretariat hånades först i direktsändningen av TV4:s expertkommentator Mattias Bosson och därefter inför miljonpublik när TV4-profilen Patrick Ekwall tog upp ämnet i sin tyckare.

Men nu visar det sig att Vinnerborg och Ekwall var ute och cyklade – och att Rögles sekretariat hade rätt.

Enligt svenska ishockeyförbundets egna regler är det sekretariatets uppgift att göra domaren varse om ett lag använder sig av 23 spelare (i stället för 22, som reglerna föreskriver). I varje bås får enligt regelboken aldrig finnas fler än sex ledare.

– Våra ideella funktionärer var i september iväg på en utbildning som arrangerades av svenska ishockeyförbundet. På kursen fick sekretariatspersonalen lära sig vid vilka tillfällen man skulle påkalla domarens uppmärksamhet. Det här var ett sånt tillfälle, säger Arne Henriksson.

Hoppade av – men kom tillbaka

Efter att ha blivit uthängda tog två av funktionärerna så illa vid sig att de hoppade av med omedelbar verkan. Men till torsdagskvällens match mellan Rögle och Leksand var de tillbaka.

– De blev uthängda i Aftonbladet, Expressen och sedan på Ekwalls jävla lista. Den ena fick höra av sin son att han var dum i huvudet. Det blev droppen, säger Henriksson.

– De har tagit det jäkligt hårt att de har blivit uthängda och är stukade. De här pojkarna är lugna, trygga skåningar och får de bara mat så mår de hur bra som helst. Men plötsligt är de på löpsedlar och det mår de inte bra av. Men jag har övertalat dem, så de ställer upp i fortsättningen – under protest.

Domarbasen: ”Jag har sagt vad jag tycker”

– Det som är intressant är att hockeyligan, förbundet och domarna har så dålig kommunikation att det inte framgår till berörda parter vad förbundet utbildar. Alla vet inte vad de har för uppgifter i svensk ishockey och det är häpnadsväckande.

Domarbasen Peter Andersson:

– Det här tar vi när säsongen är slut, om vad som ska gälla och inte. Men det är en fråga man bör följa upp och titta närmare på till nästa år. Så att det blir synkat och alla vet vad de ska göra i framtiden.

Gjorde sekretariatet rätt eller fel?

– Den här frågan har gått så långt nu. Jag har sagt vad jag tycker, Vinnerborg också. Det får stanna där och så försöker vi titta framåt i stället, hur vi ska jobba framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM