Frölundas förslag: Tio lag i elitserien

Örtendahl: ”Vi måste blicka utanför vår snäva domän”

Många har krävt en utökning av elitserien.

Men här kommer en åsikt som lär röra upp känslorna i hockey-Sverige.

– Det kanske ska vara tio lag, säger Per-Anders Örtendahl, ordförande i Frölunda.

Frölundas Tomi Kallio jublar.

Fotbollsallsvenskan har till den här säsongen utökats från 14 till 16 lag och inom ishockeyn har en liknande diskussion funnits i flera år. Många röster har höjts för att elitserien ska utökas från 12 till 14.

Men storklubbarna Frölunda och Färjestad har länge agerat bromsklossar för en utökning. Och nu tar de sina åsikter ännu längre – och föreslår en minskning av antalet lag.

”Finns större frågor att diskutera”

– Många tror att det blir lättare att vara kvar om ligan blir större, men om man tittar på framtiden ökar kostnaderna hela tiden för varje klubb. Vi måste blicka utanför vår snäva domän, säger Frölundas Per-Anders Örtendahl till GP och får medhåll av Färjestads ordförande Sture Emanuelsson:

– Vi har betydligt större frågor att diskutera än 14 lag i elitserien. Vi måste få in mer pengar i svensk ishockey över huvud taget, pengar som kan rinna ner i seriesystemet så att spelare kan komma underifrån. Jag ser inte att 14 lag skapar någon tillväxt alls, säger Emanuelsson till GP.

Proffsstyrelse på gång

I framtiden kan det dessutom bli så att pengar och organisation styr vilka lag som spelar i elitserien. Ett första steg är att låta Hockeyligan styras av en proffsstyrelse med externa representanter. Enligt GP är klubbarna i det närmaste överens om att det blir så.

Arbetet inom Hockeyligan har pågått mitt under brinnande slut- och kvalspel.

ARTIKELN HANDLAR OM