Svenskar i väntan på NHL-kontrakt

avTobias Österberg

HOCKEY

Svenskar i väntan på NHL-kontrakt

På tisdagen börjar jakten på nytt kontrakt. För tolv svenskar är 1 juli starten på en oviss tid, då kontrakten gått ut och ryktena duggar tätt om framtiden.

– Det är bara att vänta och se, säger Kristian Huselius till TT.

Foto: Pontus Höök
Tror på fortsättning Mathias Tjärnqvist vill stanna hos prärievargarna i Phoenix.

Från den 1 juli står elva svenskar utan kontrakt i NHL. Och det är inga dåliga namn som är ute på marknaden. Mats Sundin, Peter Forsberg, Markus Näslund, Kristian Huselius för att nämna några.

Spelare som säkerligen kan välja och vraka om de väljer att lämna sin senaste klubb. Det verkar också som att hela stjärnkvartetten kommer hamna på nya adresser.

Varken Forsberg eller Sundin vill uttala sig om framtiden – de lägger locket på och väntar gärna till slutet av juli för att få ett bra kontrakt. Vad gäller Näslund är det samma sak, men här är det mer troligt att han lämnar svenskklubben Vancouver. Näslund har nämligen sålt huset i stan.

”Vi får se hur det går”

Huselius är också ett starkt namn i NHL.

– Vi får se hur det går. Jag har ju medvetet valt att inte förlänga kontraktet än, väntar hellre till 1 juli och ser vilka bud man kan få, säger Kristian Huselius som är hemma i Sverige och har semester.

Semester är inget som hockeyagenten Joakim Persson får under den här tiden.

– Det kommer att bli hektiskt, helt klart. Jag har redan gjort klart 42 övergångar så här långt, men efter 1 juli kommer det att braka till, säger han.

Han representerar också flera spelare som är i Europa men vill till NHL. Nisse Ekman till exempel, som ännu inte vet var han ska vara om några månader.

– Det finns möjligheter överallt. För Nisse är det ungefär 50 procents chans att han spelar i NHL. Annars är det övriga Europa som gäller. Kanske elitserien, det är svårt att säga just nu, säger Persson.

Eller som Mathias Tjärnqvist säger:

– Det börjar nog röra på sig nu. Men Phoenix har sagt att de vill behålla mig, det vore det bästa, säger han till Helsingborgs Dagblad.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL