Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Går inte att skylla på någon annan

Björklöven tränare Joakim Fagervall har nog aldrig varit närmare att få sparken med 0-2 på resultattavlan och knappa fyra minuter kvar att spela i bottenfinalen mot Tingsryd.

Då räddades han av en snabb vändning, kvittering med sjutton sekunder kvar och seger på straffar.

En av få saker Löven varit bra på den här säsongen.

Björklöven var ett enda baklängesmål från att vara allra sist i hockeyallsvenskan så länge det stod 0-2 mot Tingsryd.

Nu åkte de hem med säsongens skönaste seger, lämnade Tingsryd bakom sig och petade även ner Västervik till trettondeplatsen.

Tänk vad några mål kan betyda.

Men jag tror inte krisen är över.

De är fortfarande seriens största besvikelse

Jag har alltid haft stor respekt för Joakim Fagervall, men det går inte att skylla det här misslyckandet på någon annan.

Inget annat än fiasko

Löven har ett spelarmaterial som gjorde att Svenska Spel rankade laget fyra inför seriestart, just bakom Leksand, AIK och Modo. Idag har Löven tolv poäng upp till den fjärdeplatsen.

Det gör att den här säsongsinledningen inte kan stavas annat än fiasko, trots segern i bottenmötet.

Björklöven har förlorat sju av de nio senaste matcherna och det krävs tre, fyra raka segrar för att det ska hända något i tabellen.

Det finns inget bättre sätt att vinna på än det Björklöven vann på mot Tingsryd, men räcker det för att vända trenden och måltorkan?

Jag tvivlar.

Målvakterna har fått mycket stryk, men det är är de enda som faktiskt har hyggliga siffror jämfört med övriga lag. Björklöven ha släppt in färre mål bakåt än serieledande AIK och Modo.

Det är framåt problemen finns.

Ett fall framåt

Men det var ändå ett fall framåt och Fagervall får fortsätta med laget några matcher till.

Samma Fagervall, då som nytillträdd sportchef i Björklöven, sparkade tränaren Tommy Jonsson efter bara fem matcher säsongen 2016/17 och sedan själv tog över i båset efter jul.

”För Björklöven är det ett sportsligt misslyckande att tvingas till den här åtgärden så här tidigt på säsongen men vi har kommit till en punkt där vi inte längre ser någon annan utväg”, sa han den gången.

Nu är Tommy Jonsson serieledare som tränare i Linköping i SHL och Fagervall trea från slutet med sitt Björklöven i hockeyallsvenskan.

Det svänger snabbt i hockey.

▪▪▪

Modo studsar tillbaka och vinner hemma mot Södertälje (3-0) efter två raka förluster.

Jag skulle nog redan nu vilja ranka det som en av ångermanlänningarnas viktigaste segrar den här säsongen - trots alla matcher som spelats och är kvar att spela.

Men det kändes som Modo var på väg att mot gamla synder och en tredje förlust i rad hade sargat självförtroendet. Nu är de på banan igen.

Och kul att se Erik Hanses målvaktsspel i känsliga lägen i matchen.

Han har inga vackra siffror så här långt och fortfarande långt ner i allsvenskans målvaktsliga.

Nu fick han hålla sin första nolla.

Det behövs.

Han är Modos viktigaste spelare tillsammans med backen Tobias Enström.

▪▪▪

Vad säger man om Pantern?

De lägger sig i alla fall inte ner och dör trots att de knappt har någon publik och var allmänt bottentippade den här säsongen.

Deras 4–3 borta mot BIK Karlskoga efter sudden var kvällens skräll.

▪▪▪

Imponerande också av nykomlingen Västerås, som visat att de inte är något stryklag.

Efter 2–1 hemma mot Vita Hästen klättrade de om Södertälje och upp på den åttondeplats som ger den sista platsen i den kommande slutspelsserien.

▪▪▪

Viktig seger också för Ove Molins Karlskrona som vände och vann hemma mot Almtuna (5–3).

Det har svajat en hel del för laget så här långt och de var på väg att bli avhängda från toppstriden. Det är fortfarande en bit kvar, men hoppet lever i alla fall.

Laddar Matchlista

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM