Västerås satsning – tre värvningar klara

avHa Ab, Jimmie Larsson

HOCKEY

Allsvensk poängkung förstärker inför kvalet

I kväll kan Västerås säkra platsen i kvalserien.

Nu rustar rejält klubben inför SHL-jakten och presenterar tre nya spelare: Evan McGrath, Tomas Hyka och Johan Jonsson.

– Vi har lika stor chans som alla andra att gå upp, säger sportchefen Niklas Johansson till Sportbladet.

Västerås är på väg att säkra en plats i kvalserien men har drabbats av flera tunga skador.

Kanadensaren Jeremy Williams, som gjort 46 poäng den här säsongen, skadade knät mot Malmö i lördags och är borta på obestämd tid.

Nu agerar Västerås – och plockar in tre nya spelare för att nå SHL.

Under onsdagen har den allsvenska serietvåan i tur och ordning presenterat Evan McGrath, Frölunda, Tomas Hyka, Färjestad, och Johan Jonsson, Södertälje.

McGrath vann poängligan i allsvenskan förra året. Men inför den här säsongen lämnade 28-åringen Oskarshamn för SHL och Frölunda. Men i Göteborg har kanadensaren mest fått ta en undanskymd roll, inte fått särskilt mycket istid och bara gjort sex mål.

Återkomst i Västerås

Nu lämnar McGrath Frölunda för en återkomst i Västerås. VIK var klubben som värvade forwarden till Sverige och kanadensaren gjorde 43 poäng i den gulsvarta tröjan säsongen 2010-2011. Kontraktet med Västerås sträcker sig säsongen ut och ytterligare två år.

– Evan bidrar med både spetskompetens på isen och med sin personlighet i omklädningsrummet. Han vet hur vi spelar och har bra koll på de andra killarna i laget. Vi tror att han kommer att tillföra mycket, säger Niklas Johansson.

Hyka klar för resten av säsongen

Forwarden Tomas Hyka lånas in från Färjestad resten av säsongen. Hyka, 20, har gjort nio poäng i SHL under 2013-2014. Talangen kom till Färjestad inför den här säsongen och har rutin från spel i det tjeckiska juniorlandslaget.

– Hyka är en duktig, teknisk spelare som vi tror ska komma mer till sin rätt här. Färjestad har ett väldigt bra lag och här får han mer speltid. Det är inte riktigt lika vasst motstånd som i SHL heller, säger Johansson.

Sportchefen ser även till att förstärka backsidan. Backen Johan Jonsson, 28, lämnar Södertälje och avslutar säsongen i Västerås.

Var kommer pengarna till värvningarna ifrån?

– Folk tror att det här kostar massor. Det är humana priser och inga större kostnader för oss, säger Niklas Johansson.

Men det är flera nya spelare in, det måste vara en rejäl satsning för att gå upp?

– Man vill gå upp varje år. Målet med att tävla är att gå upp, annars behöver man egentligen inte vara med i allsvenskan. Jag känner att vi har lika stor chans som alla andra. Tar man sig till kvalserien har man chansen.

Om alla övergångshandlingar färdigställs kan Tomas Hyka debutera för Västerås redan under onsdagen mot Mora. Evan McGrath väntas inte spela i kväll men blir speklar så fort som möjligt.

Williams kan missa kvalet

Knäskadade Jeremy Williams genomgick en röntgenundersökning under onsdagen.

– Det är för tidigt att säga något om den. Men vi kommer inte uttala oss mer om Jeremy.

Är han tillbaka till kvalserien?

– Det är min förhoppning.

Onsdagens möte mellan Västerås och Mora sänds på S24. Här kan du köpa matchen!

ARTIKELN HANDLAR OM