Succébacken: Bara att släppa på handbromsen

När Sportbladet ringer sitter han med hemläxorna.

"Några svenskagrejer som ska göras".

I kväll spelar han Kvalseriefinal inför en kokande hemmapublik på Hovet.

– Det är lika underbart varje match, säger 19-årige Djurgårdsbacken Robin Norell.

På dagarna går han i gymnasiet.

På kvällarna spelar han hockey inför fulla läktare i Kvalserien.

Han är något av en skridskoprydd Clark Kent från Huddinge, Djurgårdsbacken Robin Norell.

I kväll spelar 19-åringen seriefinal mot Örebro på ett kokande Hovet – och han gör det som en av Djurgårdens allra mest formstarka backar. Den stabile, positionssäkre backen, som spelade JVM för Sverige i vintras, har hyllats för sitt lugna, mogna spel.

– Det är så klart kul att man känner att man har förtroende. Och det är ju nu det gäller, det är bara att släppa på handbromsen och bevisa att man ska vara med, säger han.

Kvalserien är en serie som ofta förknippas med press och ångest – men inte för en 19-årig gymnasieelev med läxor att tänka på.

– Det är klart att det är speciellt, men samtidigt är det kul att få vara med och fightas för en plats i SHL. Man känner en press, men det går inte att tänka så mycket på det. Det gäller att våga för att vinna.

Många talangfulla backar

Robin Norell, 19, har sällskap i Djurgårdens försvarsuppsättning av fler ynglingar: bland andra Linus Arnesson, 19, Andreas Englund, 18, och Andreas Falk, 20.

Vem har Djurgården att tacka för att man fått fram alla dessa unga backtalanger?

– Om jag skulle lyfta någon så är det ju backtränaren i A-laget, Stefan Nyman. Han är väldigt noggrann. Det är videoklipp varje dag och han är väldigt noggrann på träning och man lär sig mer ju oftare man nöter grejerna. Speciellt när man är ganska ny i seniorhockeyn så vill man ju lära sig och ta till sig nåt varje dag, säger Robin Norell.

Han kom till Djurgården som juniorspelare och har spelat sig upp via de egna leden från och med U15-laget.

Nu representerar Robin Norell a-laget – inför ofta en fanatisk Djurgårdspublik.

– Det är underbart varje match, våra hemmafans är de bästa som finns i hela Sverige. De är som en sjätte spelare.
Har de höjt sig ytterligare i Kvalserien?

– Egentligen skulle jag säga att de varit grymma hela säsongen, nu när det gäller som mest så har de höjt ribban lite ytterligare, säger Robin Norell.

Svenskläxan besegrades med hjälp av tänkande – Örebro ska besegras och SHL-platsen ska tas med hjälp av... icke-tänkande:

– Det är bara att gå ut och köra. Vi snackar ingenting egentligen utan försöker bara fokusera på nästa match. Man lägger ingen större energi på det som är längre fram, det går inte att tänka så, säger Norell.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!