Vålerenga allt närmare KHL

avHa Ab

Fått formell inbjudan

Foto: Vålerenga Hockey

Vålerenga kommer allt närmare KHL.

Nu har den norska klubben fått en formell inbjudan till spel i den ryska superligan.

– Klart att det är mycket som lockar med att vara med där, säger klubbdirektör Jan Tore Kjaer.

Redan i januari berättade Sportbladet att Vålerenga under en längre tid legat i förhandlingar med KHL. Den norska storklubben var aktuell att bli ett av fyra nya lag till nästa säsong.

Då väntade väntade Vålerenga på en formell inbjudan, något de nu har fått.

– Ja, vi har fått en upphandling från KHL och vi håller som bäst på att sätta oss in i allt. Det är väldigt mycket regler och rättighetsfrågor som måste gås igenom.

Senast april

Kjaer berättar att Vålerenga även kommer att ha samtal med Norska Ishockeyförbundet och övriga elitklubbar så att klubbens KHL-deltagande är brett förankrat i norsk hockey. Men både klubbar och förbund har tidigare ställt sig positiva.

Och det är snabba ryck som gäller. Innan den här månaden är slut måste Vålerenga ansöka om att var med i KHL och senast den 30 april ska deras ansökan vara godkänd av ligan.

Vålerenga blir i så fall det andra nordiska laget som går med i KHL till kommande säsong. Sedan tidigare står det klart att finska Jokerit går över till den ryska superligan.

Om två lag så nära Sverige plötsligt spelar i KHL innebär det ett allvarligt hot mot SHL när det gäller att behålla sina stjärnspelare.

150 miljoner norska kronor

Enligt Sportbladets uppgifter är de nya lagen i KHL garanterad runt 150 miljoner norska kronor per säsong i tre år. Något som betyder att de kommer kunna erbjuda betydligt högre löner än vad SHL-klubbarna gör.

Vålerenga har år efter år varit en toppklubb i Norge, men blir det KHL-spel måste de i princip värva ett helt nytt lag för att hävda sig. Siktet är i första hand inställt på norska spelare i övriga Europa och då framför allt i Sverige.

De norska stjärnorna – med Frölundas Mathis Olimb och Färjestads Ole-Kristian Tollsefsen – i spetsen kommer uppvaktas hårt. Men även svenska toppspelare kommer att lockas till Oslo.

– Det kommer att påverka väldigt många av de norska spelarna i svensk hockey. Att få bo i sitt eget land och spela i det många säger är världens näst bästa hockeyliga, det är spännande för alla som har höga sportsliga ambitioner, sa Kjær i januari.