Ros: Tipset till HV? Gör en Tommy Salo

HOCKEY

Förändringen kan skicka HV till kvalserien

Man-man-försvar.

Backar som tekar.

HV71 gör en tillbaka till framtiden och hoppas på en positiv förändring.

En förändring som kan skicka HV71 till kvalserien.

Foto: Sportbladets krönikör Tomas Ros.

HV71s nye tränare Torgny Bendelin, just nu tjänstledig från HV-jobbet (!), är en man av principer. Han vet hur han vill spela ishockey.

Det enkla är det geniala.

Det geniala är det enkla.

Back to basic.

Grunderna är huvudsaken.

Klassiska tränar-floskler som även guten Bendelin gillar.

Bland annat har han infört att försvaret ska spela man-man i defensiv zon och inte zon-försvara. Det var en taktik som de flesta lagen använde sig av för tio år sedan och den naturliga defensiven på glada 90-talet.

Anledningen till HV71s förändring är att Bendelin vill tydliggöra för backarna vad som gäller. Man ska följa "sin" spelare, oavsett var han är i HVs zon.

Tydlighet.

Inget tjafs.

Gör en Tommy Salo

HV:s spelare har gnällt på att det saknats tydliga riktlinjer under den förre tränaren Ulf Dahlén och nu har det fått sådana.

Följ din gubbe.

Sedan har Bendelin inför en ny taktik vid boxplay och tekning i egen zon. Då ska en av backarna teka. Varför då? Jo för att forwards ska jaga sin back och för att motståndarna inte ska få tidig puckkontroll i powerplayet.

Jag gillar att Bendelin vill förändra och har för avsikt att utveckla HV71. Inte bara rulla på och lita på att den nya rösten i båset ska räcka som förnyelse.

Jag tror dessvärre att man-man-försvaret skapar fler målchanser för motståndarna och bäddar för att backarna går bort sig i spelet runt kassen.

Om jag fick råda HV71 så måste man förändra i truppen. Gör en "Tommy Salo" och sparka spelare som inte levererar och tryck in juniorer. Det ger ofta en effekt på laget

HV71 har haft otur med motståndare sedan man bytte tränare.

Skellefteå på måndagskvällen är ingen lätt nöt att knäcka, oavsett om man spelar man-man eller låter backar teka eller om man spelat torped-hockey.

Skellefteå är Sveriges bästa lag och ett nummer större än HV71, vilket man visade i matchen. Sedan kan man inte göra misstag mot Skellefteå. Toni Rajala slarvade vid 1–0 och William Karlsson, Marcus Nilson vid 2–0. Två felbeslut och bästa laget hade en 2–0 ledning. En tung uppförsbacke.

Nyårspresenten – AIK

Visst reducerade HV71 i den andra perioden via Erik Christensen, som snyggt lurade bort Markus Svensson med hjälp av en Foppa-fint bakom målet, men det räckte inte till poäng i Kraft Arena och tredje raka matchen utan en tre-poängare för HV71 var ett faktum.

Det som hänt med HV71 och anledningen till att de nu bara är målskillnad från kvalserien är Jason Krog fortfarande inte levererar och att Toni Rajala, ett mål på de nio senaste matcherna, fått blött krut. Eller att Marcus Nilson inte gjort mål på de 14 senaste matcherna.

Ja, ni märker.

När nyckelspelare inte levererar – då går det inte att vinna.

Som mot Skellefteå på måndagskvällen.

Nyårspresenten till alla fans av HV71 är att kommande veckan.

Då väntar dubbelmöte med AIK, ett lag som är i fritt fall och verkar vara helt trasigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71