Guide: Så här ska SHL utökas till 14 lag

SHL ökar från 12 till 14 lag.

Så här går förändringen till.

2013-14, alltså den här säsongen, spelas kvalserien som vanligt. Sex lag gör upp om två platser till SHL som därmed innehåller 12 lag nästa säsong.

Men därefter förändras systemet för de två högsta hockeyligorna i Sverige. SHL förbereder sig för en utökning till 14 lag. Det innebär samtidigt att kvalserien skrotas helt och hållet.

Så här spelas säsongen 2014-15:

SHL innehåller 12 lag. Allsvenskan innehåller 14 lag.

Ettan och tvåan i allsvenskan möts i en hockeyallsvensk final i bäst av fem matcher. Vinnaren går till SHL, förloraren till direktkval.

Lag 3-8 i allsvenskans grundserie möts i en enkelserie. Lag 1-3 i enkelserien går till direktkval.

Förloraren från den allsvenska finalen och lag 1-3 från enkelserien paras ihop med lag 11-12 från SHL i tre kvalmatcher till SHL. Kvalet spelas i bäst av sju matcher. Vinnarna till SHL.

Så här blir det från säsongen 2015-16:

SHL innehåller 14 lag. Allsvenskan innehåller 14 lag.

Ettan och tvåan i allsvenskan möts i bäst av fem matcher i en allsvensk final. Vinnaren går till direktkval till SHL, förloraren till play off.

Lag 3-8 i allsvenskan möts i en enkelserie. Segraren i enkelserien till play off.

Förloraren i allsvenska finalen möter segraren i enkelserien i play off i bäst av tre matcher. Vinnaren till direktkval till SHL.

Vinnaren i den allsvenska finalen och segraren i play off paras ihop med lag 13-14 i SHL i två kvalmatcher. Vinnaren av allsvenskans final möter lag 14 från SHL och vinnaren av play off möter lag 13. Serierna spelas i bäst av sju matcher. Vinnarna till SHL.

Källa: SHL:s hemsida.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN