Columbus klara – Bäckström till VM?

Blue Jackets spelade bort Washington och New Jersey

Washington missar slutspelet för första gången sedan 2007. Kommer Bäckis till VM nu?
Washington missar slutspelet för första gången sedan 2007. Kommer Bäckis till VM nu?

Columbus Blue Jackets säkrade slutspel för blott andra gången i klubbens historia efter 3–1 i den match som avbröts i Dallas efter en otäck incident.

Samtidigt spelades Washington och New Jersey bort från slutspelet och gör en rad NHL-svenskar tillgängliga för VM.

Columbus hade en ledning med 1–0 redan vid pucksläpp eftersom matchen i Dallas avbröts senast efter den otäcka kollapsen för Dallas-forwarden Rich Peverley, 31, som föll ihop i båset och omedelbart fick föras till sjukhus där han senare opererades lyckat för sina hjärtproblem.

Bara efter en och en halv minut dubblade Artem Anismov den ledning som Nathan Horton gett Columbus i matchen som påbörjades 10 mars.

Och när Dallas inte kunde spräcka nollan på en storspelande Sergej Bobrovskij först långt in i tredje perioden när de plockat ut målvakten, innebar det att samtliga slutspelsplatser i öst nu är fördelade.

Senast Blue Jackets fick spela Stanley Cup-slutspel var säsongen 2008-09 då de blev svepta av Detroit i första rundan.

Rysare i sista omgången?

Samtidigt missade Dallas chansen att skaffa sig ett rejält övertag på Phoenix i kampen om det enda kvarvarande slutspelsfrågetecknet.

Dallas innehar just nu den sista wild-card-platsen med två poäng ner till Phoenix, men med en match mer spelad. Rafflande nog möts de bägge på söndag i något som kan bli en helt avgörande rysare.

”Bäckis” tillgänglig för VM

Columbus säkrade slutspel innebär samtidigt att Washingtons och New Jerseys chanser är borta. Det är första gången sedan säsongen 2006-07 som Washington inte når play off och frågan är nu om Nicklas Bäckström och Marcus Johansson spelar ishockey-VM i Vitryssland.

– Vi har inte kunna ställa frågan ännu, men intrycket är att både ”Bäckis” och Marcus Johansson gärna kommer om de kan, sa Pär Mårts tidigare till Sportbladet.

Anaheim undvek LA

Det tog 80 matcher innan de kunde säkra divisionssegern i Pacific. Anaheims 5–2-seger över San Jose i morse innebär att de gick om St Louis i väst och därmed slipper lokalrivalen Los Angeles Kings (som förlorade på straffar mot Calgary) i första slutspelsrundan. Men helkaliforniskt blir det trots allt då San Jose får möta LA i slutspelet medan Ducks av allt att döma få ta sig an Minnesota.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN