Rudslätt talar ut – besviken på Bäckman

AIK samlar upp spillrorna efter SHL-uttåget.

Nu talar sportchef Daniel Rudslätt ut i en lång intervju på AIK:s hemsida om sin framtid, att spela upp Djurgården och Per Bäckmans brutna löfte.

– Det var en besvikelse, säger han.

Daniel Rudslätt.
Daniel Rudslätt.

Daniel Rudslätt är mitt uppe i arbetet med att försöka bygga ett lag för allsvenskan. I veckan har han suttit ner med spelartruppen för att få en bild av vilka han kan få ha kvar och vilka han kan räkna bort.

Samtidigt håller han på att summera och analysera årets misslyckade säsong. I en lång videointervju med klubbens hemsida berättar han för första gången öppet om vad man försökte göra för att stoppa raset.

Att truppen inte höll måttet blev tydligt fram emot jul.

Skulle kommit in innan OS

Först 1-8 mot Brynäs och sen förlust mot Leksand i mellandagsmatchen i Globen. Uppgifter om att Per Bäckman var på väg in för att ersätta Rikard Franzén började cirkulera. Nu berättar sportchef Rudslätt vad det egentligen var som hände bakom kulisserna – och besvikelsen gentemot Bäckman.

– Vi kontaktade Pelle Bäckman och vi hade långa samtal fram och tillbaka. Till slut hittade vi en överenskommelse, han skulle tillträda några veckor senare inför OS-uppehållet. Några dagar innan han skulle komma in så valde han att inte fullfölja avtalet. Det kändes så klart tungt. Det var en besvikelse.

Anledningen var de ekonomiska problem klubben drogs med och att stjärncentern Esa Pirnes lämnade laget.

"Strider mot AIK-stilen"

När allt till slut skulle avgöras i sista omgången stod AIK där med ett av klubbens tuffaste dilemman, lägga sig eller spela upp Djurgården i SHL.

– Vi hade fortfarande chansen att behålla SHL-platsen så därför gick vi stenhårt för att vinna. Vi behvöde hjälp av både Västerås och Örebro och det fick vi inte. Men det strider mot alla regler inom sport att inte göra sitt bästa. Det strider även mot AIK:s värderingar, AIK-stilen. Mattias Norström var benhård att vi skulle göra allt för att vinna under hela matchen. Men självklart såg jag att det rann i väg mot Västerås, klart man kände en bitterhet att våra värsta rivaler tog platsen.

"Inte opåverkad"

Jobbet med nästa års lag har börjat, Daniel Rudslätt vill ta fram ett styrdokument för att tydligare värva rätt typ av spelare. Spelare med fart och karaktär står längst upp på önskelistan och erkänner att Patric Blomdahl och Christian Sandberg är viktigast att skriva kontrakt med. Men själv har han inte bestämt sig om han ska fortsätta.

– Jag vet inte, jag behöver tid att utvärdera mig själv och jobbet. Sen är man inte opåverkbar av det som skrivs och sägs. Man är inte mer än människa och det känns. Samtidigt det jag ser fram emot är att man kan påverka och bygga någonting. Det finns nya möjligheter, jag känner att jag aldrig kunde sätta min prägel på laget.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN