Abrahamsson: Med Lindholm är vi nära ett superlag i JVM

HOCKEY

Sportbladets expert: Det här är en riktigt trevlig julklapp till alla framför tv-apparaterna

Foto: Elias Lindholm ansluter till landslaget.

Tomten kom tidigt i år.

Rikard Grönborg kunde inte ha fått en bättre julklapp.

Med Elias Lindholm i laget är Sverige på väg att få ett riktigt superlag till hemmaturneringen.

Foto: Hans Abrahamsson

Jag ska villigt erkänna att jag inte vågade hoppas på att Carolina skulle släppa sitt första draftval till junior-VM. Den förre Brynäsforwarden har spelat en hel del i Carolina när han varit skadefri och legat på runt 14 minuter per match.

Men jag har sällan varit så glad över att ha haft fel.

Det här var en riktigt trevlig julklapp till landslagsledningen, JVM-arrangörerna och alla som kommer att följa det svenska laget, på plats och framför tv-apparaterna under jul- och nyårshelgen.

Elias Lindholm blir en av turneringens absolut största stjärnor, fullt i höjd med Jonathan Drouin, Connor McDavid och Michail Grigorenko.

Två enheter i toppklass

Om nu inte Elias Lindholm har några skavanker (han klev av redan i första perioden senast mot Calgary) eller att Carolinas skadesituation förvärras akut anländer Lindholm till Sverige på söndag. Mycket talar för att Sveriges andra NHL-forward, Filip Forsberg, också kommer till JVM.

På förhand bedömde jag möjligheterna som större att Forsberg skulle komma, och där handlar det bara om att den förre Leksandsspelaren friskförklaras av Nashville. Sedan kan han också sätta sig på planet till Sverige. Med Lindholm och Forsberg i laget kan Rikard Grönborg matcha två enheter av absolut toppklass.

Forsberg, Lindholm och Andreas Johnson.

Sebastian Collberg, Alexander Wennberg och Gustav Possler.

Utmaning

Känn på de två kedjorna. Offensivt har Sverige den vassaste uppställningen av alla länder.

Collberg, Wennberg och Possler gjorde stor succé tillsammans under U18-VM för något år sedan och trivs ypperligt med varandra.

Och den tilltänkta svenska förstakedjan håller världsklass på den här nivån.

Sedan har vi lärt oss många gånger att ett starkt lag på pappret inte är det samma som ett starkt lag på isen. Rikard Grönborg har en utmaning i att hitta rätt väg för att matcha alla sina forwardsstjärnor. Det tror jag förbundskaptenen ser som högst angenäma problem.