Elitserieklubbar vill starta liga med KHL

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Kan bli aktuellt till säsongen 2010/11

Fem elitserieklubbar vill starta liga med KHL.

HV71, Färjestad, Frölunda, Djurgården och Linköping har meddelat att man säger upp gällande aktieägaravtal med Hockeyligan.

– Det är en skarp spricka mellan klubbarna, säger Anders Källström i Modo, som är en av klubbarna som vill behålla elitserien i dess nuvarande form.

De fem klubbarna har alltså valt att säga upp nuvarande aktieägaravtal med Hockeyligan. Klubbarna kommer nu att utreda möjligheten att starta en ny liga med KHL, till säsongen 2010/11.

– Beslutet att bryta sig ur var ett måste. Det fanns ingen annan utväg. Vi vill hitta andra strukturer och förutsättningar för att utveckla svensk hockey. Vi vill inte känna oss inlåsta, vilket ett nytt avtal hade inneburit, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick till Sportbladet.

KHL en part

– KHL är en part vi har pratat med. Men vi har även pratat med andra, säger Frick.

Modos ordförande Anders Källström representerar en av de klubbar som vill behålla elitserien i dess nuvarande form.

– Det finns ju en skarp spricka här. Jag har hela tiden hoppats att vi skulle hitta en gemensam linje, så jag är lite överraskad att det här ändå sker, säger Källström.

– Man undrar ju om de svenska hockeyfansen tycker det är intressant att i stället möta ryska lag. Det här är den största frågan som hänt svensk hockey sedan allsvenskan bildades. Det är en jätteförändring från den svenska modellen, säger Källström.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN