Ishockey

AVSLÖJAR: AIK planerar ny arena – för 500 miljoner

Av: 

Tomas Ros

Robert Laul

HOCKEY

”Den kan stå klar till 2018”

Här kan AIK:s framtid ligga.

Visionen är klar.

En ny hockeyarena ska väcka liv i den slumrande klubben.

– Den kan stå klar till 2018, säger en källa till Sportbladet.

Just nu pågår diskussioner mellan AIK:s nuvarande styrelse med Mario Ashman i spetsen och den gruppering som i media kallats för ”Törnqvist-gruppen”, efter Torbjörn Törnqvist som pekas ut som ny storsponsor till AIK Ishockey.

Diskussionerna, bakom stängda dörrar, genomförs i stort sett dagligen och ett avslut i affären kan vara klar den här veckan eller i början av nästa.

I det paket som parterna vill kasta till alla AIK:are ingår ett nytt hem till klubben.

Samkör med Lagardère

AIK har länge planerat att kunna flytta hela klubben från Hovet till området vid Ritorp och Friends Arena, som blivit ett AIK-komplex senaste åren. Bland annat finns redan juniorverksamheten och damsektionen där.

Nu har steg ett tagits i arbetet att förverkliga en ny arena vid Friends nordvästra hörn. Givetvis är pengar ett hinder men genom de breda diskussioner som pågår kan finansieringen lösas.

Torbjörn Törnqvist är god för 20 miljarder kronor och en ny arena, av modell Vida Arena i Växjö, kostar cirka 500 miljoner kronor att bygga.

För att hålla hyfsad kostnadsnivå på en arena för 7000–10 000 åskådare är tanken att samköra driften genom Lagardère som sedan årsskiftet driver Friends Arena.

– Det behövs ett publiksnitt på 6000-6500 för att klara driften plus 10-12 andra evenemang årligen, säger källan till Sportbladet om den multievenemangsarena har diskuterats.

Finns inga bygglov

Enligt uppgifter till Sportbladet ska det även gå att inrymma basketverksamhet i den nya arenan, och vid stora hockeyderbyn kan arrangemangen flytta in på Friends Arena.

Det finns inga bygglov inlämnade för arenan, och största utmaningen är finansieringen och ägarstrukturen. Tidigare har byggherren Erik Paulsson varit involverad i planerna som skissades redan i slutet av 2011.

– Innan jag har fått någon fråga kan jag inte ta ställning, säger Erik Paulsson som säger sig vara ovetande till de nya planerna.

AIK Hockey Centrum

Placering: Friends Arenas nordvästra hörn.

Kostnad: 500 miljoner kronor.

Byggstart: 2016.

Invigning: 2018.

Antal åskådare: 7000-10000.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Ishockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

AIK Ishockey