Ros: Har varken ork eller spelare för att klara det

HOCKEY

LULEÅ. Hur svårt är det att vända ett 1–3-underläge i slutspelet?

Otroligt svårt.

Har bara skett tre gånger på 12 år.

Och Frölunda har inte orken eller spelarna att klara av den bedriften.

Foto: Tomas Ros.

Gris-matcher och grus-matcher.

Kvartsfinalserien mellan Luleå och Frölunda har haft olika rubriker och sammanfattningar där mycket annat än ishockey hamnat i centrum.

Jämnt hela fajten

Den fjärde kvarten kan beskrivas som – ställningskrig, med inslag av skadad stjärna och skalperade indianer.

Lagen följdes åt och man tog ledningen varannan gång.

1–0, 1–2, 3–2.

Frölunda har svårt att göra mål i spel fem mot fem mot Luleå och den trenden höll i sig på tisdagskvällen. Tre mål på fyra matcher är för dåligt facit i spelet med lika många spelare på isen.

Både 1–1 och 1–2 var powerplay-mål av Frölunda.

Luleå däremot har en tyngd över hela planen och förmågan att komma in på mål som gör att det uppstår målchanser med jämna mellanrum.

Nu ska Luleå vara tacksamma mot Frölunda. Vid Luleås 1–0, 2–2 och 3–2 var det slarviga misstag av Frölundas backar som assisterade till målen. Då blir det väldigt svårt att vinna i slutspelet.

Stora matchvinnare i Luleå blev Johan Harju och Lars Bryggman. De låg bakom vändningen i andra perioden via skickliga individuella prestationer.

Allt talar för Luleå

Frölunda hade ett ypperligt läge i spel fem mot fyra i fem minuter i sista perioden när Chris Abbott fick matchstraff för kneeing. Den vid matchstraffet skadade Andreas Johnson saknades, powerplayet blev mesigt och på något sätt rann matchen iväg för Frölunda där.

Kanske hela kvartsfinalen.

Nu leder Luleå med 3–1 i matcher. De har tre chanser på sig att slå in matchbollen.

Och allt talar för Luleå nu.

Spelet på isen, spelarnas karaktär och statistiken. Det har bara skett tre gånger på tolv år att ett lag vänt 1–3-underläge.

Svårt utgångsläge

Frölunda gjorde det för nio år sedan. HV71 för sju år sedan och Linköping 2011.

Man har ett sådant mentalt överläge när man leder med 3–1 i matcher och speciellt som i Frölundas fall när man förlorat tre raka matcher. Den bly-kepsen är inte lätt att ta av sig.

Sedan tycker jag att Frölunda är ett felbyggt lag som inte passar in i slutspelshockeyn. Det är många Knatte, Fnatte och Tjatte-spelare som inte vill sticka in näsan där det smäller och som gärna går utsidan istället för insidan i anfallszonen.

Olimb, Rosseli, Lehkonen, Johnson med flera.

Grymma i grundserien.

Men tama i slutspelet.

Sedan måste Frölundas tränare Roger Rönnberg fundera på vad han gör för fel i båset.

Han har aldrig vunnit en slutspelsserie, varken med Luleå eller Frölunda och nu är han för andra året i rad på väg att spelas bort som tabell-tvåa.

ARTIKELN HANDLAR OM