Belönad av McDonalds – tangerade sen rekord

HOCKEY

Succén för Ottawas ”Hamburglar” fortsätter

1 av 3

Andrew Hammond tangerade ett 77 år gammalt NHL-rekord när Ottawa Senators vann mot Carolina Hurricanes med 2-1 i natt.

Kanske firar han det med en hamburgare?

Succén har nämligen gett målvakten, som går under smeknamnet ”The Hamburglar”, ett kort som gör att han kan äta gratis på McDonalds – resten av livet.

– Nu vet jag i alla fall att jag inte kommer att svälta, säger Andrew Hammond till Ottawa Sun.

Som tonåring hade Andrew Hammond egentligen slutat med ishockey, men tog upp karriären igen efter att ha blivit övertalad.

Det är knappast något han ångrar i dag.

Nu har den odraftade målvakten tangerat Frank "Mister Zero" Brimseks rekord från 1938, då han inte släppt in fler än två mål i någon av sina tolv första NHL-starter.

I natt vann Hammonds Ottawa Senators med 2-1 mot Carolina Hurricanes. Mika Zibanejad spelade fram till ett mål, Erik Karlsson hade assist till två och Kyle Turris stod för ett fantastiskt förarbete till Mark Stones avgörande i förlängningen. I målet spikade Hammond igen efter att ha släppt in ett skott från Elias Lindholm i den första perioden och stod totalt för 35 räddningar.

– Otroligt. Har han slagit alla rekord till slut? Han är stekhet. Jag tror aldrig att jag sett något liknande, säger Kyle Turris till Ottawa Sun.

Ottawa tvingades förlita sig på Hammond, som fram till dess haft en medioker säsong i AHL, när båda ordinarie målvakterna Craig Anderson och Robin Lehner gick sönder i februari.

Obesegrad på ordinarie tid

Och det har ju gått rätt bra. ”The Hamburglar” har fortfarande inte förlorat en match en ordinarie matchtid.

Smeknamnet fick 27-åringen under sin tid i collegelaget Bowling State Green University. Lagkamraterna menade att han åt upp puckarna och numera pryder McDonalds-karaktären också hans hjälm.

Fansen i Ottawa har tagit ”The Hamburglar” till sina hjärtan och efter söndagens straffseger mot Philadelphia Flyers kastades en hamburgare in på isen. Hammond plockade upp den, men hoppade över ett smakprov eftersom "den var lite kall".

”De har en ny sallad”

Men nu har han inga problem att få hur många varma hamburgare han vill.

Efter succén har McDonalds, som tack för uppmärksamheten han gett dem, belönat Hammond med ett kort som gör att han kan äta gratis på fyra av snabbmatskedjas restauranger i Ottawa resten av livet.

Hammond försäkrar att för mycket snabbmat inte kommer att påverka hans form.

– Jag tror att de har en ny lättare meny med sallad och sånt. Nu vet jag i alla fall att jag inte kommer att svälta. Om det inte fungerar med hockeyn har jag mat, säger Hammond.

Fyra poäng från slutspel

Med den sensationella starten på NHL-karriären lär dock Ottawa vara angelägna om att sätta mat på bordet för Hammond, vars kontrakt går ut efter säsongen, även i fortsättningen.

Segern mot Carolina innebar att Ottawa krympte avståndet till Boston Bruins och den sista slutspelsplatsen i östra konferensen till fyra poäng. Natten till torsdag tar huvudstadslaget emot just Boston.

10 osannolika NHL-rekord

ARTIKELN HANDLAR OM