Mångmiljonförlust för SHL-klubbarna

HOCKEY

SHL:s vd om de röda siffrorna: ”Definitivt inte bra”

16,7 miljoner kronor minus.

Så mycket gick SHL-klubbarna back totalt under förra säsongen, visar en sammanställning som SVT har gjort.

– Det är klart att det är en utveckling som inte är bra, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

SHL hade en tung fjolårssäsong där man bland annat fick samtliga supporterföreningar emot sig efter att ett förslag på ändring av svensk hockey läckt ut. Framtiden på isen ser inte speciellt ljus ut då åtta bland de främsta tio poängplockarna har flytt ligan.

Som om inte det vore nog gick hälften av klubbarna med förlust ekonomiskt under 2013/14. Degraderade AIK gick mest back, 6,7 miljoner minus, men även tungviktare som Färjestad, Brynäs, HV71 och Linköping visade upp en förlust på mer än fyra miljoner kronor.

”En självklarhet”

Den totala summan för SHL-klubbarna landade enligt SVT på 16,7 miljoner kronor minus, att jämföra med 5,22 miljoner plus säsongen 2012/13.

SHL:s vd Jörgen Lindgren medger att han är orolig över utvecklingen:

– Negativa resultat är ju aldrig bra, det är en självklarhet. Och framför allt när man får en utveckling som går åt fel håll, då är det definitivt inte bra, säger han till SVT.

Lindgren pekar på publikutvecklingen och spelarlönerna som en bidragande orsak till förlustsiffrorna. Det har tidigare pratats om att införa lönetak i svensk hockey, men enligt Jörgen Lindgren är det inte aktuellt i dagsläget.

HV rasade senast

– Eftersom vi jobbar både med intäktsdelen och kostnadsdelen så vet vi att lönedelen är en av de största utgiftsposterna hos en enskild klubb. Så det är klart att i hela arbetet som görs för ligan så tittar vi på vad som är möjligt att göra i löneutvecklingsdelen. Men det är inte mer konkret än så.

Senast SVT gjorde en sammanställning över SHL-klubbarnas ekonomi blev det ramaskri över en missad decimal, som innebar att HV71 skulle ha gått 6,2 miljoner back i stället för korrekta siffran 620 000 kronor.

– Jag är förstås helt vansinnig just nu, sa HV-ordföranden Hans-Göran Frick till Sportbladet då.

     Sportbladet har satt betyg på samtliga lag i SHL

ARTIKELN HANDLAR OM