Diagnosen gav förre AIK:aren 2 karriärer

HOCKEY

Teemu Ramstedt har startat ett cykelstall

Foto: Teemu Ramstedt.

Finske landslagsspelaren och förre AIK:aren Teemu Ramstedt lider av svåra magsjukdomen Ulcerös kolit.

Nu startar 27-årige centern ett cykelstall för att uppmärksamma sjukdomen.

Under säsongen 2013/14 värvade AIK finske forwarden Teemu Ramstedt som tilltänkt förstacenter. Han gjorde 20 poäng på 36 matcher men sejouren blev ändå kortvarig. I januari lämnade han klubben för att börja spela för Helsingfors i SM-liiga.

– Jag gillar klubben, staden och laget, men vill inte förlora hela tiden…men vem vill det? Situationen är inte bra, sa han till Sportbladet då.

Men motgången i AIK var inte den enda för Ramstedt den vintern, bara månaden senare diagnosticerades med den svåra tarmsjukdomen ulcerös kolit. IBD som det också kallas innebär att patienten har blödningar i tjocktarmen och leder till svåra smärtor i magen.

Får stöd av idrottsstjärnor

Trots att sjukdomen är vanlig menar Teemu Ramstedt att dess följder inte uppmärksammas tillräckligt. Därför har hockeyspelaren nyttjat sitt andra stora intresse, cykling, för att sprida budskapet.

– Under hösten startade jag cykelklubben IBD Cykel där jag är ordförande, säger han till Ilta Sanomat och berättar att han engagerat flera stora finska idrottsstjärnor i initiativet.

– (Tennisspelaren) Jarkko Nieminen har lovat att åka för vårt lag i någon av våra tävlingar och även Finlands främsta cyklist Jussi Veikkanen har varit med sedan starten och stöttat projektet, säger Ramstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Ishockey