AIK Ishockey

”Med stor sorg som jag ser på vad som händer i AIK hockey”

Av: 

Robert Laul

HOCKEY

Lämnade ’Söndagsgruppen’ – nu kritiserar hon rensningen: Människor som städar bort AIK:are

Sportbladet berättade i helgen om den så kallade "Söndagsgruppen, där ett antal engagerade AIK-supportrar med dolde makthavaren Jonas Galotta och fotbollens starke man Johan Segui i spetsen, träffades för att få till en förändring inom ishockeyn.

Nu får tillvägagångssättet kritik:

– Det är med stor sorg jag ser på vad som händer i hockeyn, säger AIK-medlemen Madde Larsson.

Madde Larsson.
Madde Larsson.

Madde Larsson är AIK:are sedan barnsben och var i somras engagerad i att klubben skulle gå med i Pride-tåget, något hon jobbat med i tre år och som genomfördes trots både hot och protester.

Lika känt är inte att att hon även fanns med i den så kallade "Söndagsgruppen" som Sportbladet berättade om i helgen.

Under våren träffades ett antal engagerade supportrar, bland annat dolde makthavaren Jonas Galotta och fotbollens starke man Johan Segui för att arbeta fram en ny styrelse till AIK IF. Anledningen var krisen i hockeylaget som degraderats från SHL.

”Missförhållanden”

Några månader senare blev Segui invald i både hockeyföreningens och hockeybolagets styrelse, årsmötet beslutade om en "Utredningsgrupp" som Göran Pettersson, 61, var ordförande i men vars arbete till stor del utfördes av affärsmannen Jonas Galotta.

– Vi informerade styrelsen, både den nya och den gamla i bolaget, vad vi tyckte var missförhållanden inom AIK Ishockey. Vi krävde att man skulle åtgärda detta. Vi tyckte oss se ett mönster som skulle kosta AIK väldigt mycket pengar, sa Galotta till Sportbladet i söndags.

Resultatet: Fem personer blev uppsagda och fyra sa upp sig frivilligt.

Madde Larsson lämnade tidigt "Söndagsgruppen", säger hon till Sportbladet.

– Jag hade inget begrepp om vad det var för möte när jag gick dit första gången. Jag är väldigt engagerad i föreningen på olika sätt och min uppfattning var då att man samlade människor som oroade sig för hockeyn och helt enkelt skulle se vilka resurser som fanns att tillgå, säger hon.

Hoppade av tidigt

Hur länge var du med i ”Söndagsgruppen”?

– Jag hoppade av efter två gruppmöten och första mötet med valberedningen.

Varför?

– Min uppfattning om tillvägagångsätt skilde sig från de andra. Jag ville inte ha in alla de namn vi valt och jag ville inte heller att vi skulle köra över sittande valberedning. Jag ville ha konsensus men så blev det inte och jag kunde inte stå för det.

Hur ser du på höstens händelser i AIK Ishockey?

– Det är med stor sorg jag ser på vad som händer i hockeyn, framförallt hur man behandlar AIK:are. Utåt sett heter det ”Vi städar” men här städar människor bort AIK:are.

”Svårt att se att det är bra”

– Det klart att man kan behöva byta tränare och andra medarbetare men man måste sköta det som ett företag i arbetslivet skulle ha skött det. Det ska skötas lugnt och inte med buller och bång på en gång. Jag har svårt att se att den här typen av ”rensning” är långsiktigt bra.

Madde Larsson tycker att utredningen borde ha gjorts av oberoende personer:

– Man kan inte granska sig själv. Den ska absolut bestå av oberoende personer, i vilket seriöst företag i näringslivet som helst så skulle det inte accepteras med något annat. Det finns väl ingenstans i samhället vi accepterar att vi granskar oss själva. Man svarar alltid till någon annan.

Ytterst menar Madde Larsson att det är handlar om föreningsdemokratins svaga punkt:

– Idag kan man lätt vara en stor grupp som vill något och komma till ett årsmöte och få igenom det eftersom det kommer så få medlemmar. Om det är demokrati.... Jag tycker väl personligen att i dagsläget är det svårt att säga annat än att argumentet ”Medlemmarna har bestämt” faller på sitt eget grepp när det kan fungera så alltså. När det är ett par hundra på ett årsmöte jämfört med de 20 000 som är medlemmar.  Och självklart tror jag att om de aktiva idrottarna röstade så skulle det se ännu mer annorlunda ut, säger Madde Larsson.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Ishockey