Efter tragedin – nu vill Höglander göra bygden stolt

avJacob Larsson

HOCKEY

Nils Höglander har haft stora framgångar i sin hockeykarriär.

Vid sidan av planen har det inte varit lika lätt. För sex år sedan gick hans syster bort.

– Jag saknar henne hela tiden, och tänker på henne varje dag, säger JVM-aktuella Höglander i en intervju med Sportbladet.

Under våren 2012 inträffade det förfärliga.

Kroppspulsådern brast på Nils Höglanders syster, Tilda, och tragedin var ett faktum.

Nils Höglander var då elva år – storasyster Tilda var 13.

– Det var jättetungt från början, men nu har man lärt sig prata om det i såna här sammanhang. Man har lärt sig situationen och kan hantera det bättre, säger Höglander i en intervju med Sportbladet.

”Saknar henne hela tiden”

Samtidigt poängterar att han en sådan sorg förstås gör sig påmind var och varannan dag.

– Självklart saknar man henne hela tiden och tänker på henne varje dag. Så är det ju, säger han.

Foto: Privat
Familjens egen bild på Tilda.

Hur har ni bearbetat det här inom familjen?

– Vi har en väldigt tajt familj. Hockeyn har betytt mycket så klart. Min syster spelade också hockey, och alla i familjen har alltid älskat att röra på sig.

”Är förväntansfull”

Trots att vi pratar om något förskräckligt är Nils Höglander vid relativt gott mod. Sorgen verkar inte ha tagit kål på honom – snarare tvärtom. Det sprakar i 18-åringens ögon där han sitter i en blågul piké.

Det är ju snart dags för avresa till Vancouver med JVM-laget.

– Jag är förväntansfull. Det ska bli spännande att se vad vi kan prestera. Vi har fyra kedjor som kan producera och även några toppspelare. Jag tror det kan bli bra, säger han.

En lång resa

Höglanders hockeyresa kan nästan liknas vid en nationell tågtripp i På Spåret, för talangen har avverkat många mil för att sig till nuvarande destination, som är Ängelholm och Rögle BK.

18-åringen växte upp i Bockträsk, ett samhälle med cirka 20 invånare, fem mil från Arvidsjaur och drygt tolv mil från Skellefteå.

Därifrån är det 84 mil till Stockholm, dit flyttlasset gick 2016/17 (efter några säsonger som junior i Timrå IK) för spel i AIKs a-lag.

Höglander hade två framgångsrika säsonger i huvudstaden innan Rögle lade beslag på Bockträsksonens tjänster.

”Gör allt för att vinna”

Och i Ängelholm har succén fortsatt – efter en trög start har både Höglander och Rögle växlat upp.

– Det har känts jättebra ända från start. De första tolv matcherna hade jag inga poäng, men jag kände att jag fick mycket istid och skapade mycket. Och nu på slutet har poängen och målen kommit så det är bara positivt, säger han och berömmer bröderna Abbot – Chris som sportchef och Cam som tränare.

– De har lyft det otroligt mycket. Framgång, rent generellt, sitter mycket i ledarstaben. De vill vinna och älskar att vinna. De gör allt för att vinna, hela tiden och det smittar av sig på oss spelare.

Hur tänkte du när du valde att skriva på för Rögle?

– Man vet inte hur många SHL-chanser det kommer. Och de var tydliga med att jag skulle få istid om jag spelade bra.

Vill göra hembyn stolt

Efter sju poäng på 25 matcher den här säsongen blev Höglander uttagen i JVM-truppen.

Och hemma i Bockträsk hejar hela byn på den unge forwarden.

– Alla hejar på Sverige och mig. Det blir mycket från byn, alla vet vem Höglander är. Andra familjer och farmor och farfar hejar på oss, så det blir en speciell stämning, säger han med entusiasm i blicken och fortsätter:

– När jag växte upp var hockeyn jättestor för mig och familjen. Det har varit en självklarhet att jag ska spela i ett lag som är bra egentligen. Man vill alltid utvecklas och flytta dit möjligheterna finns.

Foto: PRIVAT
Nils Höglander hemma på isen.

Hur långt kan din hockeyresa bära?

– Vi får se, i år är ju mitt draft-år. Det är klart att jag siktar på NHL, men det är en lång väg att gå.

Bockträsk, via Stockholm, till Ängelholm. En resa som heter duga för en hockeygrabb på 18 vårar. Vid sidan av planen har Nils Höglander också gjort en resa – men oavsett leder alla vägar någon gång tillbaka till Bockträsk.

– Så fort jag blir ledig brukar jag åka upp till familjen och kompisarna för att koppla av lite. Det brukar vara riktigt bra, säger han.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM