Ryska stjärnan glänste direkt

Foto: TT
HOCKEY

Alexander Ovetjkin var det stora stjärntillskottet.

Men det var lagkamraten i Washington, Jevgenij Kuznetsov, som imponerande mest av förstärkningarna när Ryssland krossade Schweiz.

– Han har en extrem fart och en underbar tajmning, hyllar Niklas Wikegård.

Det ryska laget var starkt redan tidigare. Men när Washington åkte ur Stanley Cup satte sig Jevgenij Kuznetsov, Dimitri Orlov och – framförallt – Alexander Ovetjkin på första flyget hem till Moskva för att förstärka VM-laget.

Först ut att få försöka tämja stjärnbygget var Sveriges nästa motståndare, Schweiz.

Klassmål av Kuznetsov

Man gjorde det bra i första perioden trots att Ivan Telegin fick spräcka målnollan. Men från mittenakten och framåt tog den ryska farten ut sin rätt mot ett pressat Schweiz. Och allra snabbast gick det för Jevegenij Kuznetsov. 8,40 in i andra perioden fick han pucken av Ovetjkin och satte av på egen hand längs högerkanten, tog sig förbi sin back, fick iväg ett avslut och slog sedan påpassligt in 2-0 på en volleyretur.

– När jag såg det först hann jag inte ens med att se att det var mål. Han har en extremt fart och en underbar tajming, säger Niklas Wikegård i TV 4.

Ivan Telegin gjorde även 3-0, Sergej Sjirokov satte 4-0 innan Simon Moser tröstmålade till 4-1. Sergej Mozyakin fastställde slutresultatet till 5-1 med 17 sekunder kvar. Därmed passerar Ryssland Sverige i gruppen och vem som kniper andraplatsen i gruppen avgörs sannolikt i sista gruppomgången den 17 maj när Tre Kronor möter hemmanationen.

ARTIKELN HANDLAR OM