”Har ingen kärlek till sporten annars”

HOCKEY

Inför nattens Game 7: ”Vi har den känsla man ska ha”

PITTSBURGH. Det handlar om kärleken till hockey när den östra konferensfinalen i Stanley Cup-slutspelet når sitt absoluta klimax i natt.

I alla fall enligt Carl Hagelin.

– Spelar man inte bra i den här typen av matcher har man ingen kärlek till sporten, säger han till Sportbladet inför årets drama.

Ja, i natt dras den knallhårda duellen mellan Pittsburgh Penguins och Tampa Bay Lightning till sin yttersta spets.

De möts i en direkt avgörande Game 7-klassiker i Consol Energy Center i centrala Pittsburgh.

Vinnaren får möta San Jose Sharks i Stanley Cup-finalen – förloraren får åka hem.

Jubel lika euforiskt som det vi såg i San Jose natten innan är att vänta efteråt – och lika bittra tårar med för den delen.

”Inte särskilt nervös”

Men de inblandade verkar inte särskilt tagna för det, i alla fall inte på förhand.

– Det är en jäkla stor match, såna man drömmer om att få spela. Men jag känner mig inte särskilt nervös, trots att det är min första Game 7. Jag ser det bara som en fantastisk möjlighet, säger Patric Hörnqvist när vi träffar honom i Penguins omklädningsrum efter förmiddagens förberedande värmning.

Carl Hagelin – som varit inblandad i flera avgöranden av samma sort med New York Rangers – tycker att stämningen i laget är perfekt.

– Ja, vi har den känsla man ska ha. Vi fick mycket självförtroende av senaste segern och vet hur vi ska göra. Jag tror vi har det i oss, säger han och fortsätter.

– Men såna här gånger handlar det allra mest om kärleken till sporten. Spelar man inte bra i den här typen av matcher har man ingen kärlek till sporten.

Stamkos tillbaka?

Stämningen vägg i vägg, hos Tampa, är lika avslappnad.

– Vi behöver såklart spela bättre än i förra matchen, då blev det bara som mot Rangers ifjol all over again, säger Anton Strålman.

– Men man ska inte göra det större än det  är. Våra liv står inte på spel. Man måste njuta och vara glad över att man får vara med om den här upplevelsen. Det är inte så många förunnat.

Laguppställningarna ser ut att bli exakt desamma som i Tampa i förrgår.

Under förmiddagen gick det visserligen nya rykten om att Tampas superstjärna Steven Stamkos – som missat hela slutspelet på grund av en blodpropp – plötsligt skulle vara aktuell för comeback.

Han sågs på ett möte laget höll för att diskutera sitt powerplay under morgonen, och han var osedvanligt snabbt tillbaka i omklädningsrummet efter värmningen.

– Fast det är ingen ändring på min status. Jag ska inte spela, dementerar han dock under en kort presskonferens.

Men det kan förstås vara så att coachen Jon Cooper försöker bluffa, och drar fram trumfkortet ”Stammer” ur skjortärmen lagom till matchstart...