”Jag blir besviken, ledsen & förbannad”

HOCKEY

Nu bemöter Kent Johansson uppgifterna att han pressades bort från Örebro

Foto: BILDBYRÅN

Han lämnade Örebro efter bara fyra matcher.

Sedan dess har det varit tyst.

Nu väljer Kent Johansson, 60, att bemöta uppgifterna om att han pressades att lämna klubben:

– Jag blir besviken, ledsen och förbannad, säger den förre Örebrotränaren.

Beskedet kom plötsligt.

Efter bara fyra matcher kallade Örebro till presskonferens. Där meddelade Kent Johansson att han slutar som huvudtränare.

Den rutinerade och meriterade tränaren var då tydlig med att det var han själv som tagit beslutet att lämna

Presskonferensen var slutet på en minst sagt hektisk tisdag för Kent Johansson.

Först det ordinarie tränarmötet på morgonen. Därefter ett samtal med general manager Pontus Gustafsson där han meddelade sitt beslut. Sedan ett nytt möte med assistenterna Johan Tornberg och Lars Ivarsson. Slutligen avskedet till spelarna:

– Att berätta för spelarna var väldigt känslosamt, jag kunde knappt prata. Det var många tårar som föll säger Johansson.

Även från din sida?

– Ja, det var fruktansvärt, men efteråt kändes det ändå bra. Jag är stolt över mitt beslut och ser det som ett tecken på bra ledarskap.

”Kände inte glädjen att gå till jobbet”

Det har gått två veckor nu och Örebro har tagit tio av tolv möjliga poäng sedan Tornberg och Ivarsson tog över.

Samtidigt har det cirkulerat uppgifter om att det som berättades på presskonferensen inte var hela sanningen.

Bland annat har undertecknad skrivit att Johansson mer eller mindre ställdes inför ett ultimatum att lämna posten som huvudtränare. Det är också en av anledningarna till den här intervjun.

Johansson vill klargöra att beslutet kring hans plötsliga avhopp helt och hållet var hans eget:

– Jag skulle naturligtvis inte reagera på det som har sagts och skrivits om det stämde. Men när jag tagit mitt kanske svåraste och tuffaste beslut någonsin blir jag både förbannad, besviken och ledsen när det spekuleras i att jag fått sparken. Det fanns inga påtryckningar från någon, alla var lika förvånade, och jag gjorde det för klubbens, lagets och spelarnas bästa, säger Johansson.

Du har varit tränare i över 20 år och aldrig hoppat av ett uppdrag. Nu gör du det efter fyra matcher. För mig är det uppenbart att det måste varit speciella omständigheter bakom.

– Ja, men det var nog att jag inte kände glädjen att gå till jobbet. Jag kunde ha gått kvar och bara mjölkat pengar utan att någon kanske hade märkt så mycket, men det hade inte blivit bra. Därför är jag glad att det har vänt för laget, att de har tagit så många poäng i de här matcherna. Ingen är gladare än jag.

Förnekar att det var någon schism

Utveckla varför du inte tyckte det var roligt.

– Beslutet kom plötsligt, men för mig hade det värkt fram under en längre tid. Det började egentligen redan före premiären. Vi började jobba med tre tränare redan förra året. Att man fördelar jobbet på fler har blivit allt vanligare i SHL och i grunden är jag positiv till det. Men jag kände att jag inte riktigt hade kontroll. Däremot var det ingen schism mellan oss tränare och jag kände att jag hade spelarna med mig.

Men du kände att du som huvudansvarig inte kunde stå bakom hur det utvecklade sig?

– Nej, men jag var med och tog det här beslutet att vi skulle jobba med tre tränare. Jag kanske är gammalmodig, eller vad man ska säga, men jag var inte bekväm med hur det utvecklade sig. Om jag går in i ett nytt tränarjobb igen hade det varit jättekul att starta upp med en konstellation som är något åt det här hållet, men med lite klarare direktiv om vem som gör vad.

De klara direktiven saknades här?

– Eh…, jag ville inte ställa till det. Jag tänkte även på Lasse och Johan. De är yngre och har många år kvar som tränare och om jag börjat styra och ställa och ta över för mycket igen hade det nog ha blivit fel. Det hade inte blivit bra mellan oss och så ville jag inte ha det och då tog jag beslutet att kliva tillbaka helt.

”Nu är det feedback-timme hit och dit”

Hur har det förändrats att vara SHL-tränare?

– Som vi, och många andra, jobbar – med tre tränare – har det egentligen blivit mycket behagligare för mig som huvudtränare. Jag kunde ha fortsatt kontraktet ut och gått och haft det ganska bra. Man sprider arbetet mer nu, samtidigt som det blivit mycket mer med bland annat medier och sponsorer. Sedan är det mycket med video och såna grejer och där kan jag tycka att det ibland blir för mycket. Hockey är känslor och har man inte känslor med sig spelar det ingen roll hur mycket bågar du ritat eller hur mycket video du sett. Jag tycker man måste spela och lösa uppgifter mer på intuition, som vi fick göra på den gamla goda tiden.

Är det för uppstyrt?

– Ja, tyvärr. Ibland blir det för mycket tycker jag. Motståndaren kan ju göra något annat än du tänkt och då måste du reagera och agera för att stoppa honom. Spelarna i dag kräver video och mer feedback. Förr pratade man eller bänkade någon, det tyckte jag var bra feedback. Nu är det feedback-timme hit och dit.

– Med det sagt: blir jag tränare igen och går in i en konstellation med tre tränare och alla snackar ihop sig innan tror jag det blir jättebra. Och jag tror det är ett måste att man är flera tränare.

Örebro har spelat fyra matcher sedan Kent Johansson lämnade. Någon har han sett på tv, men han har inte varit på plats i Behrn Arena:

– Men jag kommer orka gå dit och titta, det tror jag. Jag kommer gå dit med rak rygg och känna mig stolt för det jag har gjort under de här tre åren.

ARTIKELN HANDLAR OM