Crowns avslöjar nya planerna – kan gå in i Estland

avSimon Norberg

HOCKEY

Den 22 april inleder Estland B-VM i ishockey mot Japan.

Laget reste i dag till Litauen efter att ha besegrat Crowns (!) med 9–3 i genrepet.

– Vi har egentligen en tanke om att medverka i den estländska ligan nästa säsong, avslöjar Crowns grundare Leif R Carlsson för Sportbladet.

För snart två år sedan höll Crowns en uppmärksammad presskonferens där grundaren Leif R Carlsson berättade att man ville in i KHL och hade för avsikt att spela hemmamatcherna i olika arenor i Sverige och på så sätt delta i världens näst bästa liga.

Där och då sköt hockeyetablissemanget ner planerna totalt och sedan dess har det inte hänt speciellt mycket – fram till i höstas.

Då berättade Sportbladet att Crowns startat ett samarbete, på olika nivåer, med de baltiska länderna Lettland, Litauen och Estland. Crowns hade då köpt namnrättigheten till en landslagsturnering där de baltiska nationslagen medverkar.

Förlorade mot estländska landslaget

Sedan dess har Leif R Carlsson utvidgat samarbetet med Estland och så sent som för två veckor spelade Crowns sin första officiella ishockeymatch när de mötte de estländska mästarna HC Viking.

I går (torsdag) åkte Crowns än en gång till Tallinn och då ställdes laget mot det estländska landslaget som på måndag går in i B-VM, i Litauen.

– Det blev 9–3 till dem. De har ju hållit på och tränat i tre veckor, medan vi bara hade satt ihop lite folk. Vi tränade en gång, dagen innan och sedan åkte vi över. Det var väl en ganska väntad förlust. Då ska ju Skellefteå skämmas mer som har 0–11 på två matcher mot Växjö. Men det bästa var att Estland var nöjda och det var en bra match för dom inför VM, säger Leif R Carlsson till Sportbladet.

”Har aldrig stannat upp”

I Crowns lag återfanns bland annat Bik Karlskogas nyförvärv från Vimmerby, Jesper Kokkonen. I övrigt var det flera spelare från Nacka HK:s division 2-lag.

– Vi hade bara tre femmor som kunde åka och bjuda på hyfsat motstånd. Det var ingen try out eller så. Utan mer ”häng på här så har vi lite kul med det här.” Det är ju den nivån ännu, berättar Carlsson.

Vad innebär de här matcherna för Crowns framtid?

– Vad ska man svarar på den frågan?.. Det är första fysiska matcherna, men det har aldrig varit så att vi stannat upp i tanken om att vi ska spela i en av de bättre ligorna. Det har det aldrig varit någon diskussion om. Men hur vi tar oss dit får vi se.

Det verkar som att att ni etablerat kontakt i Estland. Kommer ni utgå därifrån eller?

– Vi upplever att det kommer bli svårt att göra KHL i Sverige. Däremot kan vi ju ha ett skandinavisk eller till och med europeiskt lag som har hemmabana i Tallin. Hur det kommer tas emot.. det är långt dit. Det finns många alternativ. Vi har egentligen en tanke om att medverka i den estländska ligan nästa år. För att knyta kontakter i Estland och hjälpa deras hockey.

Kan gå in i Estland

Du menar att det är möjligt att kliva rakt in i estländska högstaligan till kommande säsong?

– Det är fullt möjligt att vi rider in i deras högstaliga direkt. Det kan vi göra och om vi, de estländska klubbarna och estländska förbundet tycker det fungerar. Just nu är det fyra lag i deras högstaliga som spelar 18 matcher varje säsong. Skulle vi hoppa in där skulle det bli 24 matcher. Det finns lite olika alternativ om var vi kommer ha vår bas. Det kan bli så att Sverige också blir vår bas. Då skulle vi kunna åka en gång i månaden och spela torsdag, fredag, lördag, söndag och möta alla lag.
När kommer ett beslut tas kring om ni går in i den estländska ligan?

– Processen pågår ganska kraftfullt nu och beslut tas i maj. Det är i alla fall en möjlig väg som känns trolig, säger Leif R Carlsson.

Foto: Privat
Crowns spelare poserar tillsammans med det estländska landslaget.
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey

KHL