Åsiktsmaskinen

HOCKEY

Niklas Wikegård om Zlatan & Henke, sågningarna och verbala övertramp

Han har kallat Frölundas Per Bäckman för ett hån mot tränarkåren och han sågar fotbollsstjärnor som Henke och Zlatan utan att blinka.

Niklas Wikegård har en åsikt om allt.

I Sportbladets intervju delar han ut kängor till bland andra landslagsbacken Sanny Lindström,

Antti-Jussi Niemi – och sig själv.

– Det jag sa om Bäckman var ett övertramp. Det förtjänar ingen att få höra.

Niklas Wikegård var omstridd som hockeytränare. Få i elitserien har varit så frispråkiga i sina uttalanden och få har lyckats väcka samma känslostormar hos landets hockeyintresserade.

Han har fortsatt i samma stil som proffstyckare i SVT:s Hockeykväll.

Wikegård avlossar stora åsiktskanonen ofta – och ingen går säker.

Är du inte rädd att göra dig osams med precis allt och alla i hockey-Sverige?

– Nej då. Många ledare och även spelare tycker nog: ”bra att han sätter tummen på den där rackarn”.

– Okej, ibland tycker de nog att jag har fel också. Men det ska fasen inte kunna hända att en äldre spelare i Färjestad har –15 (i plus/minusstatistiken). Då är det ”wakey, wakey” och tränaren tycker nog om att Wikegård säger till. Och är det någon som blir irriterad, så har jag redan tillräckligt med kompisar...

Till kategorin kompisar räknas knappast Per Bäckman. När den förre VIK-tränaren tog över Frölunda blev han av Niklas Wikegård kallad för ”ett hån mot tränarkåren”.

Vad har du egentligen mot Bäckman?

– Egentligen ingenting. Jag uttryckte mig ganska klumpigt. Jag står för det jag sa, men var lite burdus.

– Jag och Bäckman har haft våra dueller och jag tyckte att någon med mer driv, framtid och engagemang skulle ha det där jobbet. Nu går det väl lika hyfsat för Frölunda som jag hade förväntat mig. De ligger fortfarande på gränsen till slutspel, men jag tror de tar sig dit. Men det hade vilken tränare som helst lyckats med.

Och mot fotbollsspelarna Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic?

– Jag gillar dom som tusan egentligen. Henke är en extremt skicklig fotbollsspelare. Men han har inte tagit sitt ansvar.

– Zlatan däremot, nu senast låg han ned och drog iväg en känga mot röven på någon rackare. Sånt måste han lägga av med.

Hyllade tacklingspriset

Niklas Wikegård sågar dock inte allt. Till exempel så hyllade han Hockeyligans (numera nedlagda) pris till elitseriens bästa tackling.

– Det var ju så jäkla bra. Tyvärr så var timingen extremt dålig. Samma dag körde ju TV4 i något program de tio värsta tacklingarna från de fem senaste åren i slow motion.

Du är ganska ensam om att inte kritisera tacklingspriset?

– Jo, men tanken var att göra spelet mer fysiskt och renare. Dessutom var det tänkt att de skulle genomföra en tacklingsskola och visa hur man tar en tackling och hur man ger en.

”Suget tillbaka”

– (Mats) Wennerholm skrev ”ska man få pris för en hjärnskakning nu?”. Anledningen till att Sanny Lindström får alla hjärnskakningar är att han inte kan ta en tackling. Han åker med huvudet en meter ovanför isen.

– Och man skulle ju lyfta fram (Jonas) Frögren och de andra som är bra på att tacklas. Få bort de här fegisarna som kör på folk i ryggen. En sån som Antti-Jussi Niemi, där är det bara med Guds försyn det inte blir hjärnskakning i varje match.

Du verkar trivas i rollen som expert. Men lockar det inte att bli tränare igen?

– Jag får tillbaka suget när man ser pulsen, draget. När det är lite hett och man skulle kunna påverka.

Får du fortfarande anbud?

– Förra året var det ett par klubbar i Sverige, på högsta nivå. Nu har det bara varit klubbar i Schweiz och Finland. Men för varje år som går blir det färre som ringer. Jag är 43 år så det är klart att jag skulle kunna göra comeback. Och man ska väl aldrig säga aldrig. Men det känns som om det där är något som ligger bakom mig.

Niklas Wikegård